Diari Més

Laboral

El Tribunal de Contractes Públics tomba la licitació de la neteja d'escoles de Reus

Un nou conveni col·lectiu invalida el plec, que s’està refent per ajustar preus i respondrà a la demanda del personal d’oferir les feines en un sol lot

Un grup d'empleades van denunciar la situació al ple del juny.

El Tribunal de Contractes Públics tomba la licitació de la neteja d'escoles de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El recurs interposat a l’estiu per l’Asociación Profesional de Empresas de Limpieza (Aspel) contra la licitació del servei de neteja de les escoles públiques d’infantil, educació primària i educació especial, i les escoles bressol municipals davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha desembocat en una resolució contrària a l’Ajuntament de Reus. Fonts municipals detallen al Diari Més que el dictàmen ve donat pel fet que, un cop amb el cocurs obert, va produir-se la signatura d’un nou conveni col·lectiu de la neteja discordant amb els preus que havia marcat el plec.

Per això, segons precisen les mateixes fonts, l’Ajuntament ha aprofitat que el Tribunal de Contractes Públics tomba la licitació per redactar un plec nou que, molt probablement, elimini els dos lots que el procés va plantejar en primer terme i ofereixi les feines en un de sol.

Les al·legacions incloses al recurs feien referència bàsicament a dues qüestions: el trossejament del contracte en dos lots –un per al període lectiu i un per a l’estiu, quan s’activen els casals– que precaritzava les condicions de les treballadores i les implicacions del nou conveni col·lectiu de la neteja, signat recentment i que podia comportar que els preus que s’oferien al plec no cobrissin totes les despeses que el servei genera. La licitació va quedar suspesa fins que el Tribunal de Contractes emetés una resolució i l’empresa que hauria deixat d’ocupar-se de les instal·lacions el passat 30 d’abril per expirar el vincle vigent, Iss Facility Services SA, les ha seguit atenent en sistema de pròrroga fins que el servei s’adjudiqui de nou.

Les treballadores de la neteja de les escoles de Reus, que fins al 2012 hi feien feines de gener a desembre, van acceptar fa sis anys la divisió en lots, de manera que el servei mentre no s’hi fan classes el dugués a terme una segona empresa amb un contracte reservat i el col·lectiu d’empleades que el cobririen durant la resta de l’any passessin a ser fixes discontínues. N’hi ha unes 60 en plantilla.

Les queixes des del saló de plens

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Reus va donar resposta llavors «a la pressió pressupostària del moment» abaratint els costos, però oferia al personal el compromís que, «quan fos possible», eliminaria els lots i recuperaria la situació laboral anterior al 2012. Compromís, aquest, que un grup de treballadores reclamaven directament des del saló de plens, en la sessió del passat 11 de juny, on la qüestió es va tornar a posar damunt de la taula a partir d’una pregunta del grup municipal de la CUP que exigia «una trobada, cara a cara, amb les integrants del comitè d’empresa tal com elles demanen». Tot i la promesa, l’Ajuntament va obrir a principis d’aquest 2018 un nou procés de licitació per la neteja de les escoles que contemplava igualment els dos lots. Ho va fer «en virtut de la nova llei de contractes» i «no per una decisió econòmica sinó perquè s’entenia que, quan hi ha un servei que es presta en diferents tipologies, l’administració té el deure de vetllar per garantir la màxima competitivitat i tendir a separar lots perquè diferents empreses puguin participar en la gestió dels contractes».

Fonts municipals ja van explicar al juny que esperaven que el Tribunal Català de Contractació Pública fallés «en el sentit que el contracte es pugui refer» el qual passés a «garantir l’anualitat del servei». I precisen ara que «això permetrà que es doti dels escursos que s’escaigui perquè es pugui complir amb els preus del nou conveni». A més, «el que l’Ajuntament pretén, i així ho establirà en les condicions de la manera tècnica que pertoqui, és que hi hagi un únic lot per tot l’any». Si, arran del concurs, l’empresa que passa a oferir el servei de la neteja de les escoles no és la mateixa que ho ha estat fent fins ara, «el personal s’haurà de subrogar. Per tant, la continuïtat estarà garantida».

tracking