Diari Més

Policial

La Guàrdia Urbana de Reus aixeca 858 actes per beure al carrer i 69 per sexe

L’exercici «amb més pressió policial» deixa 2.453 denúncies d’incivisme i donarà peu a més controls sobre 24 punts de ‘botellón’

Enrech, Pellicer i Pagès, a la placeta dels Argenters, un espai de 'botellón' entre els 24 de detectats.

La Guàrdia Urbana aixeca 858 actes per beure al carrer i 69 per sexeOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Urbana ha tancat el 2018 com l’exercici «amb més pressió policial» contra l’incivisme dels darrers anys, que deixa un total de 2.453 actes aixecades. Aquesta xifra gairebé triplica la del 2017, quan n’hi va haver 922. L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, concretava ahir que l’augment en l’aixecament d’actes no ve derivat d’un increment de les actituds incíviques, sinó que té lloc com a conseqüència de «la pressió que la Guàrdia Urbana fa, molt més insistent». El consum d’alcohol al carrer encapçala la llista de denúncies per actituds incíviques, amb 858 l’any 2018. El segueixen, per ordre, orinar a la via pública –756 actes–, embrutar –125 actes–, molèsties per sorolls –86 actes– o oferir o sol·licitar serveis sexuals, amb fins a 69 denúncies. La majoria d’elles estan vinculades a l’oci nocturn i, segons Pellicer, són generades per clients i no pels locals, «que són de qualitat».

L’alcalde assegurava ahir que l’Ajuntament iniciarà una campanya de sensibilització i que es continuarà augmentant la pressió policial. «El govern de Reus està totalment decidit i determinat a resoldre situacions que afecten la convivència i preocupen la ciutadania», assenyalava. De fet, segons Pellicer, l’incivisme figura entre les qüestions que més preocupen als veïns de la ciutat, tal com va quedar constatat en el marc de la darrera junta local de seguretat.

Pellicer va presentar ahir el balanç de la lluita contra l’incivisme del 2018 amb el regidor de Seguretat, Joaquim Enrech, i el cap de la Guàrdia Urbana, Ricard Pagès, des de la placeta dels Argenters, punt habitual de botellón. Segons les dades del consistori, a la ciutat hi ha uns 24 punts habituals on es fa consum d’alcohol irregular al carrer i, en aquests punts, s’aplicarà més pressió enguany per a «acabar amb ells». El botellón «genera sorolls, brutícia als carrers i causa molèsties als veïns», afegia Pellicer, que apuntava que aquesta activitat suposa «un cost econòmic» per a Reus «que no les tenim per què permetre». Sense donar xifres concretes, l’alcalde explicava que la despesa de fer netes les zones on hi ha hagut botellón és elevada perquè cal que la brigada de neteja passi amb una mànega amb aigua i «això incrementa el temps» de feina. Les sancions per consumir alcohol de manera irregular a la via pública són de 300 euros i poden ascendir fins als 600 euros, en cas que s’hi reincideixi, igual que les de sexe.

La majoria de comportaments denunciats estan vinculats a l’oci nocturn, no tant pels locals com pels clients, que quan surten o es troben al carrer no respecten el descans dels veïns. «Reus té un oci nocturn de qualitat», reivindicava Pellicer. La Guàrdia Urbana manté contacte constant amb els propietaris dels locals per conscienciar-los envers la necessitat de controlar les actituds incíviques que es poden produir a la via pública. A banda de no afluixar la pressió policial i, de fet, incrementar-la, el consistori engegarà una campanya «de conscienciació» sobre les conductes incíviques. «Cal mantenir i respectar l’espai públic com un espai de tots per garantir la bona convivència», deia Pellicer. En total, l’any 2017 van aixecar-se 922 actes; al 2016 en van ser 1.557, al 2015 eren 728 denúncies i, l’any 2014, havien estat 581.

tracking