Diari Més

L'Ajuntament tramita el desballestament subsidiari de la planta de Bionet

Fa un any que es va redactar un projecte per desmantellar l’antiga fàbrica, que s’ha incendiat en diverses ocasions, i s’hi acumulen grafitis i brossa

Una imatge de l'estat actual en què es troba l'espai, ubicat al polígon Agro-Reus.

L'Ajuntament tramita el desballestament subsidiari de la planta de BionetOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El recinte de l’antiga planta de Bionet, que es localitza al polígon Agro-Reus, acumula grafitis, brutícia i l’esquelet dels dipòsits de combustible ja degradats. La fàbrica, que va patir almenys dos incendis consecutius l’estiu del 2017, està pendent de demolició des d’aquell mateix hivern. Va ser llavors quan l’Ajuntament va fer públic que, per una qüestió de seguretat, assumiria els treballs necessaris per desmantellar subsidiàriament la fàbrica. Un projecte en aquest sentit va quedar aprovat i va ser publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) al gener del 2018. Les feines, però, encara no han començat.

Fonts municipals consultades es limiten a precisar que «l’Ajuntament farà les obres de manera subsidiària» i detallen que «s’està treballant en la qüestió administrativa». No concreten, amb tot, la data en què el desballestament podria iniciar-se.

Requeriments a l’empresa

Bionet va cremar dues vegades consecutives al 2017 en focs que van generar una gran expectació per la vistositat dels incendis i per la situació precària en què van quedar els dipòsits, amb bona part del metall fos, i que van desembocar en un informe sobre la detecció de materials inflamables a l’interior de la planta ubicada entre els carrers Rovira i Virgili, Santiago Rusiñol i Adrià Gual. El darrer episodi va fer mobilitzar set dotacions de Bombers. Les successives ventades, en aquest any i mig, han acabat de deixar les restes de l’empresa a la vista i també de tirar a terra part de les que s’havien aguantat encara que despreses. «Davant la incertesa dels residus que podien trobar-se al solar», el 20 de juliol i el 4 d’agost del 2017 l’Ajuntament va demanar a Bionet que desmuntés aquestes instal·lacions «de forma urgent», tot advertint que, si no procedia a fer-ho, el mateix Ajuntament se’n faria càrrec subsidiàriament. Després d’esgotar-se el termini sense que l’empresa dugués a terme les obres, el consistori va elaborar un projecte que restava pendent de determinar la propietat de Bionet. Aquest aspecte hauria tingut un paper decisiu en l’endarreriment de les feines previstes.

Tal com es va perfilar inicialment, la intervenció, quan es porti a terme, contemplaria una primera fase de neteja que inclouria els treballs de retirada de les restes d’instal·lacions, dipòsits, les restes banals, cobertes d’uralita i l’estructura metàl·lica que ocupa el gruix del recinte. En cas d’existència de residus de procés productiu, es deixarien en les cubetes de retenció a l’espera que se n’ocupés un gestor autoritzar. Després del desmantellament, al solar només haurien de mantenir-se en peu les parets d’obra de l’antiga fàbrica de biodièsel.

Les instal·lacions de l’empresa Bionet estan tancades des de l’any 2012. Des de l’Ajuntament van apuntar, pocs mesos després que tinguessin lloc els dos incendis i Bionet no respongués als requeriments, que en el desballestament dels dipòsits i de la part d’indústria «la valorització econòmica dels residus extrets cobrirà l’import de la intervenció». Amb tot, el desmantellament de la instal·lació s’executarà de forma subsidiària, tal com subratllen fonts municipals.

tracking