Diari Més

Cultura

Roseta Mauri, una vida de conte

La Fundació Teatre Fortuny ha editat una història il·lustrada sobre la vida de la ballarina reusenca

Teresa Llorach, Maria Lluïsa Amorós i Carme Puyol, dibuixant, autora i coordinadora del conte.

Roseta Mauri, una vida de conteGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Isabel Amanda Rosa Mauri Segura (1849-1923), més coneguda com Roseta Mauri, va ser una de les ballarines més famoses i reconegudes de l’Europa de finals del segle XIX. Filla d’un mestre de ballet i coreògraf de Reus, Pere Mauri, va aconseguir enamorar el públic de París convertint-se en una de les estrelles del Ballet de l’Òpera, i va portar el nom de Reus als escenaris i cercles artístics de la seva època.

Aquesta tardor la Fundació Teatre Fortuny ha volgut retre un homenatge a la ballarina editant un conte il·lustrat que serveixi per acostar la seva figura no només als nombrosos estudiants de dansa de la demarcació, sinó també a totes les persones que potser no coneixien els detalls de la seva vida. Roseta, que ja es pot trobar a les llibreries, és una obra a tres mans, ja que ha comptat amb el treball de Maria Lluïsa Amorós, que ha escrit el text, Teresa Llorach, que n’ha fet els dibuixos, i Carme Puyol, que ha assumit la tasca de coordinadora i documentalista del projecte.

«Un dels criteris que ens van moure a l’hora de decidir com havia de ser el llibre va ser el de l’excel·lència: si el personatge va ser una professional excel·lent, havia de buscar dues companyes de viatge que també ho fossin, i amb la Teresa i la Maria Lluïsa sabia que això estava garantit», explica la Carme. Pel que fa al personatge que volien mostrar, la documentalista assegura que van defugir la temptació de presentar una Roseta glamurosa, al centre de la vida social parisenca: «Aquest factor hi era, però si Roseta Mauri va arribar on va arribar, no va ser perquè rebés persones influents al seu saló, sinó per la seva tenacitat i capacitat de treball, i per una vida que no va estar deslliurada de l’esforç, la disciplina i la dedicació».

La història de Roseta s’explica a partir de les converses que un personatge anomenat Joëlle manté amb la seva àvia, qui a poc a poc li va desgranant l’apassionant història de Roseta Mauri. «A les meves novel·les infantils la manera de treballar és diferent, perquè jo escric els textos i després es fan les il·lustracions. Però en aquest cas, hi ha hagut una gran simbiosi entre il·lustració i text, que han acabat fent una comunió, de manera que en aquest llibre el llenguatge visual i de la paraula van molt units», detalla Maria Lluïsa Amorós.

Pel que fa als dibuixos que il·lustren cadascuna de les pàgines de la història, la seva autora, Teresa Llorach, confessa que, si bé en un principi tenia dubtes sobre si el seu estil podia encaixar amb l’encàrrec, ben aviat es va sentir molt a gust donant vida a la ballarina i recreant els escenaris reals que apareixen al llibre. També són fidels a la realitat de l’època detalls com els pentinats, els vestits o les sabatilles de ballet. La figura de la ballarina reusenca escapava una mica dels cànons estètics de les ballarines de l’època, explica Llorach, que ha volgut ser fidel a la documentació que ens mostra una Roseta «més aviat baixeta i no tan estilitzada com ens imaginem».

Un dels dibuixos que il·lustren el conte.

Roseta Mauri, una vida de conteTeresa Llorach

tracking