Diari Més

Mobilitat

La zona blava de l'Hospital blinda 500 metres sense nous aparcaments gratuïts

L’acord, a 15 anys, no permet crear pàrquings lliures a terrenys municipals en un radi des de darrere del centre sanitari a Mas Pellicer i part del polígon

El descampat es trobava fins ara en situació d'alegalitat i s'hi podia estacionar.

La zona blava de l'Hospital blinda 500 metres sense nous aparcaments gratuïtsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acord per asfaltar el solar de l’Hospital Sant Joan i aplicar-hi una tarifa de zona blava amb 300 places implicarà que, en 15 anys, l’Ajuntament de Reus no pugui generar cap nou aparcament gratuït a terrenys municipals i en un radi de 500 metres a partir del centre sanitari. El cercle, en principi, abasta la zona de la facultat d’Economia de la URV, Mas Pellicer, arriba fins a l’avinguda de Tarragona, pren gairebé el total dels carrers de Nicaragua i de Mèxic al Tecnoparc i les parcel·les a la zona posterior fins passada l’avinguda de la Universitat. L’entesa amb la concessionària del pàrquing soterrani de l’Hospital, Iridium, que ha facilitat aquest pas, pot trencar-se en qualsevol moment que una de les dues parts ho vulgui.

La condició dels 500 metres va donar-se a conèixer en el transcurs del ple del 3 de desembre, on el «sí» de Cs i PSC a la proposta del govern va ratificar la zona blava i va frenar, al mateix temps, una demanda presentada per Iridium que buscava el tancament definitiu de l’accés de vehicles al solar i tenia vista fixada entre els dies 20 i 23.

El «no» de PP i CUP

PP i CUP havien fet manifest, en els dies anteriors i en la mateixa sessió plenària, el seu rebuig a tarifar els terrenys, fins ara en situació d’alegalitat i on es podia estacionar de forma gratuïta. En diferents comunicats, el grup municipal del PP ha demanat que no s’hagi de pagar per poder deixar el cotxe i ha valorat que «la concessionària ha negociat, amb força ja que l’Ajuntament havia incomplit el contracte de concessió». Al seu torn, i en relació al pacte per no crear nous aparcaments a prop de l’Hospital Sant Joan, el regidor de la CUP Oriol Ciurana explica que «el que no volen permetre és que hi hagi un pàrquing municipal d’exterior a la mateixa zona, que es puguin aprofitar els descampats que hi ha, i l’Ajuntament accedeix a firmar-ho». Ciurana apunta que «si el pla de mobilitat de Reus anés en una altra direcció que no fos el de portar-ho tot al centre de la ciutat per aparcar com es fa ara, si es volguessin fer pàrquings dissuasoris com per exemple el que tenen a Tarragona a la Tabacalera, a aquella zona no es podria fer perquè l’empresa la té blindada». Aquest «blindatge», diu el cupaire, «afecta tot el primer cinturó».

En el ple, el regidor d’Urbanisme, Marc Arza, responia l’oposició i deia que «500 metres no és tant» i que «la clàusula ve de la inquietud de l’empresa que no els generéssim un aparcament informal al costat». «No em preocupa el redactat, però tots plegats tenim l’opció de desfer-nos d’aquest contracte en qualsevol moment i, si hi hagués algun inconvenient amb això, mai seria això un problema», afegia, i valorava que «a l’empresa mai no l’importarà un nou aparcament si el conjunt de l’operació dóna resultats positius».

LA FAVR estudia accions

La Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR) analitzarà demà en assemblea si tira endavant algun tipus d’accions per tal d’oposar-se a la creació de la zona blava. Des de l’Associació de Veïns I de Maig, a Mas Pellicer, denuncien també que tarifar el solar «ens omplirà el barri de cotxes i deixarà sense aparcament els veïns». La zona blava costarà 50 cèntims l’hora i 2 euros tot el dia. En habilitar el solar, Reus Mobilitat i Serveis invertirà 449.197 euros i sis mesos de feines. Altres 358.000 es destinaran a millorar els pàrquings soterranis de l’Hospital i FiraReus, que baixen el preu per dia –a 4 euros i 1– però augmenten el que es pagarà per hora.

tracking