Diari Més

Judicial

L'ACA suma 1,6 milions de deute amb l'Ajuntament per unes obres del 2007

El govern manté obert un contenciós per reclamar la xifra, vinculada a un conveni d’execució d’actuacions valorades en 3 milions

Una imatge d'arxiu d'un dels barrancs a prop del barri Gaudí.

L'ACA suma 1,6 milions de deute amb l'Ajuntament per unes obres del 2007Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus ha iniciat un procés contenciós per exigir a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el retorn d’1,6 milions d’euros relacionats amb un conveni signat per ambdues parts al 2007, orientat a «la promoció i execució d’obres hidràuliques al municipi» i que implicava la inversió de més de 3 milions d’euros. L’acord preveia un seguit d’actuacions que havien de ser dutes a terme per Aigües de Reus i Gestió Ambiental, però que estaven finançades per l’ACA en una forquilla d’entre el 67 i el 100%. L’Ajuntament considera ara que la Generalitat ha deixat pendent «un deute» per més de la meitat del muntant global i reclama als jutjats la quantitat pels treballs acordats fa més d’una dècada.

El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, explicava en el ple del 3 de desembre que «l’ACA té un deute amb l’Ajuntament de Reus per unes accions recollides en un conveni de col·laboració de l’any 2007 que feia un seguit d’inversions per valor de 3 milions» i que «tenim actualment un contenciós per regularitzar aquesta situació perquè, al nostre criteri, hi ha 1,6 milions d’euros que no se’ns van pagar per algunes d’aquestes accions». Ho feia arran d’una pregunta del grup municipal del PP que, entre altres qüestions, demanava «quin és l’import total del deute de l’ACA amb l’Ajuntament de Reus». En aquest sentit, Rubio, que detallava la xifra, valorava que «l’Ajuntament ha tingut una actuació proactiva i estem pendents de ser citats i que els serveis jurídics puguin començar a treballar per recuperar o poder justificar la despesa».

Col·lectors, dipòsits i laboratori

El conveni, en concret, contemplava la creació d’un nou col·lector de sanejament en alta a Castellvell i Almoster –991.720 euros finançats al 100% per l’ACA– per «millorar la capacitat de drenatge del sistema de Reus i rebre en millors condicions les aigües residuals i pluvials» dels dos municipis, «sobretot durant episodis de pluja». També, i per 620.000 euros –600.000 dels quals a càrrec de la Generalitat–, un dipòsit anti-DSU al polígon Agro-Reus amb capacitat per a prop de 4.400 metres cúbics, llavors ja en funcionament i que «evita les descàrregues al medi de les xarxes de drenatge dels polígons Agro-Reus i Mas de les Ànimes en els casos de pluges intenses».

L’acord incloïa igualment la construcció d’una zona de descàrrega de cisternes a l’entrada de la depuradora de Reus –per 260.000 euros finançats al 100% per l’ACA– i la redacció d’un projecte de dipòsit soterrat abans d’aquesta entrada «que permeti laminar i emmagatzemar en període de pluges les aigües que no pugui tractar la planta pel seu límit de capacitat», unes feines valorades en 150.000 euros que també assumia l’ACA. Finalment, el conveni recollia un nou laboratori per analítiques, pressupostat en 894.935 euros i finançat en un 67%.

Fins a 41.000 kg de runa retirats

Rubio també va aportar, a preguntes del PP, dades sobre neteja i manteniment de rieres de titularitat de l’ACA. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient explicava que «el manteniment de les rieres és competència de l’ACA però, quan aquestes entren en sòl urbà, el manteniment el fa l’Ajuntament amb el permís de l’ACA». I deia que «des de l’Ajuntament, tenim cura principalment dels trams de barrancs i rieres que funcionen com a accessos a finques o donen continuïtat a la xarxa de camins del municipi», on «en el que portem d’any, s’han retirat més de 41.000 quilos de runa».

Les intervencions més recents dutes a terme des de Medi Ambient abasten neteges «al barranc del Molí al pas pel barri Gaudí i el barri Sol i vista, el barranc del Roquís i el de Cinc Camins», i «tenim pendent actuar en el camí del Roquís al parc de la Festa i al barri Immaculada». El pressupost invertit per part de l’Ajuntament «és de 12.910 euros en accions fetes amb empreses subcontractades i amb la brigada de medi natural» i també «un import d’11.200 euros que ha aportat l’ACA».

tracking