Diari Més

Societat

Famílies amb pocs recursos intenten ocupar un bloc buit a Mas Iglesias a Reus

Mossos van desallotjar-les poques hores després d’accedir a l’1-I del carrer Pau Gargallo i han acampat als porxos «fins que ens donin alguna solució»

El col·lectiu, integrat per persones que no tenen llar o no poden mantenir-la, reclama una sortida.

Famílies amb pocs recursos intenten ocupar un bloc buit a Mas IglesiasGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de persones van accedir dimecres als habitatges del número 1-I del carrer Pau Gargallo amb la intenció de «recuperar» tot el bloc per instal·lar-hi famílies que, segons expliquen, no disposen de recursos per procurar-se o mantenir una llar. La promoció, a Mas Iglesias, es trobaria tancada des que es va acabar de construir, però està preparada per viure-hi. L’activista Jorge Fernández explica al Diari Més que la Guàrdia Urbana va detectar la seva presència a l’immoble poques hores després que hi entressin però no va instar-los a marxar. Sí que ho van fer, una estona més tard, els Mossos d’Esquadra que, segons el relat de Fernández, «van treure les famílies dels pisos i les van fer sortir al carrer, fora del bloc» el mateix dia d’haver-hi arribat.

En total, quan es va produir la intervenció policial, s’havien ocupat de manera irregular sis habitatges, pendents que altres dues famílies «en situació de necessitat» s’establissin a dos pisos més per completar l’edifici sencer. El col·lectiu ha decidit, amb aquest panorama, acampar a les portes del bloc, «dia i nit, fins que ens donin una solució». Al lloc hi ha destinada les 24 hores una parella de la Guàrdia Urbana i també està present de forma permanent un vigilant de seguretat privada.

Jorge Fernández concreta que entre les famílies hi ha algun menor d’edat i que «no és normal que hi hagi tants pisos tancats i persones dormint al carrer, i no és just». La voluntat, diu, era «recuperar» el bloc per tal de donar sortida a situacions que «des dels serveis socials no resolen». L’activista, vinculat a la Plataforma d’Afectats per l’Habitatge Públic i Social (PAVPS) i a Cambrils, assegura que els pisos «estaven oberts» al moment d’entrar i que «algú ens va avisar que s’hi podia passar», però que ni han rebentat les portes ni han pagat perquè ningú ho faci. Els habitatges «no tenen subministrament d’aigua ni llum». Apunta, també, que van penjar al portal un document on informaven dels seus drets i que, «al moment que els Mossos ens van fer sortir, totes les portes estaven obertes». Les persones ja «havien dipositat objectes als domicilis». Entre elles hi ha «algunes de les famílies que estaven al número 35 del carrer Sant Magí», on es va ensorrar una biga al setembre.

La Guàrdia Urbana, les 24 hores

Des de Mossos confirmen el desallotjament i precisen que «es va fer molt aviat i no s’hi havien arribat a instal·lar». Fonts municipals detallen que, directament per la seva banda, «no tenim constància de cap ocupació produïda sinó de que hi ha unes persones davant del bloc que amenacen a ocupar uns pisos» i que, per això, el cas s’està abordant com «una protesta». I puntualitzen que «serveis socials han atès totes les persones que hi han anat» i que, en qüestions com aquesta, «l’interlocutor que reconeixem és la PAH» alhora que «hi ha altres agents amb qui treballem, com la mesquita». Les mateixes fonts precisen que no hi ha famílies dormint a l’exterior de l’1-I de Pau Gargallo sinó que només hi passen la nit «algunes persones». Serveis socials, asseguren, «estan oberts i, si hi ha algun cas d’emergència que requereixi algun acompanyament hi actuaran». Sobre la presència les 24 hores de la Urbana, diuen que aquesta respon a una petició de la propietat «pels intents d’ocupació» i a una qüestió «de seguretat perquè, si algú manifesta que farà un acte il·lícit, la Guàrdia Urbana ha de vetllar perquè no es produeixi». «De moment, s’ha optat per aquesta mesura mentre es veu com evoluciona la situació», conclouen. Representants de la mesquita As-Sunnah han acudit en les darreres hores a l’edifici per interessar-se per la situació de les persones.

tracking