Diari Més

Salut

La Generalitat assumirà el 100% del Sant Joan, la primària i Ginsa al 2019

El CatSalut descarta el consorci, relleva Reus en la gestió, assumirà els dèficits del 2017 i 2018 i es quedarà l’Hospital de Móra

Pla general de l'accés principal a l'Hospital Sant Joan de Reus. Imatge del 18 de gener del 2018

Hospital Sant Joan de Reus, sarna, treballador, brot, infeccióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat assumirà, a través del CatSalut, el 100% de la gestió i la governança de l’Hospital Sant Joan de Reus, tant els CAP com la resta de l’atenció primària de Sagessa i també l’empresa de serveis Ginsa. Ho farà a través d’una nova entitat, íntegrament pública i que haurà entrat en funcionament, segons anunciava dimarts el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, «abans del 31 de desembre del 2019». No serà, doncs, tal com ambdues parts havien sostingut fins fa pocs mesos, un consorci amb el 45% de participació de l’Ajuntament de Reus, que ara es desprèn completament de la gestió d’aquest àmbit i posa fi al global d’un model sanitari. En paral·lel, probablement a través d’un sistema de subvenció, el CatSalut es farà càrrec del dèficit que generi el Sant Joan al tancament de l’exercici 2018, el qual es xifra al voltant dels 2 milions d’euros. I remourà la causa de dissolució que pesa sobre l’Hospital reusenc arran del desequilibri econòmic del 2017 –de 3,2 milions d’euros– i que encara ha de quedar resolta, per garantir la seguretat jurídica dels consellers, en els propers 26 dies.

Comella no concreta –igual que molts altres aspectes vinculats al canvi de gestió– la fórmula en què es durà a terme aquest últim pas ni si, com tot apunta, acabarà implicant un traspàs de fons de Gecohsa, i fonts municipals reiteren que, en aquest moment, «s’està treballant amb totes les possibilitats obertes». Està previst que la setmana vinent s’anunciïn mesures per posar fi a aquesta situació. El CatSalut absorbirà també l’Hospital de Móra d’Ebre tot i que, segons precisava el màxim responsable de l’ens, aquest territori «reclama identitat pròpia i això és el que tindrà amb una societat diferenciada». Residències d’avis, escoles bressol i altres serveis de Sagessa –la part sanitària de la qual desapareixerà– queden fora de l’acord, que sí que inclou l’Hospital de Cambrils i els CAP de Riudoms, l’Hospitalet, La Selva i el Marià Fortuny de Reus.

Dificultats jurídiques

El director del CatSalut, que al setembre va visitar el Sant Joan coincidint amb l’accés de Mateu Huguet al càrrec de director del centre, insistia dimarts en la idea que «l’àmbit sanitari és cada cop més complex i això fa que sigui difícil de gestionar des d’un Ajuntament». Una qüestió, aquesta, a què en aquell moment no va fer cap referència, i va limitar-se a anunciar que «la societat», en al·lusió al consorci que ja no es constituirà, «es troba molt avançada». dimarts, explicava que l’aposta inicial del consorci ha quedat descartada ara «perquè resultava molt complicada en l’apartat jurídic, de finançament i d’estructura». L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, expressava en la mateixa compareixença conjunta a Reus que «la solució necessària per a l’Hospital arriba avui» i deia que «l’Ajuntament, per garantir el servei a la ciutadania, ha gestionat durant molts anys una competència de la Generalitat» i que «la ciutat ha assumit molts i grans riscos econòmics en els últims anys per preservar els interessos públics». La intenció, tal com va manifestar-se dimarts, és que l’Ajuntament «tingui un paper» en les decisions sobre l’Hospital, que ja no governarà.

El personal del centre sanitari, i com aquest també la resta, serà subrogat per la futura entitat de dret públic. Comella assegurava igualment dimarts que «els treballadors intueixen que ve un període per construir estabilitat i que el canvi recaurà en benefici d’ells». En principi, la plantilla de l’Hospital Sant Joan mantindrà el conveni propi. Cal tenir en compte, però, que aquest hauria de renovar-se a finals del 2019. Fonts del Comitè d’Empresa consultades pel Diari Més han rebutjat fer declaracions sobre l’anunci del pas a mans del CatSalut i es remeten a algun comunicat que puguin fer públic en els propers dies. Abans de parlar del nou sistema de gestió del Sant Joan, l’atenció primària i Ginsa, el director del CatSalut va reunir-se amb el consell d’administració del Sant Joan, la junta facultativa i representants dels treballadors.

La propietat de l’edifici

Actualment, l’edifici de l’Hospital és propietat de l’Ajuntament de Reus, amb un dret de superfície a 99 anys –el màxim que es pot atorgar–a favor del CatSalut. Caldrà veure, a partir d’aquí, en quina situació quedarà l’immoble, la construcció del qual encara s’està pagant. Precisament aquest punt havia esdevingut polèmic per la possibilitat que l’Ajuntament lliurés l’edifici però hagués de continuar abonant aquestes quotes. No serà fins més endavant que aquest aspecte, com altres que Comella i Pellicer no van desvelar dimarts, es doni a conèixer de manera oficial. Comella explicava, però, que el CatSalut «no té cap interès en immobles, sinó en la seva gestió» i l’alcalde precisava que «la propietat es mantindrà com ara».

Ampliar cartera de serveis

L’Hospital Sant Joan oferirà, en la nova etapa, nous serveis i «la Regió Sanitària rebrà un fort impuls». Pellicer apuntava dimarts que «la cartera» del centre sanitari «s’ampliarà» malgrat que Comella rebutjava, poc després, concretar les novetats en aquest àmbit i precisava únicament que «hi ha d’haver una gran coordinació entre hospitals».

Ara i PSC volen papers i Cs diu que ha faltat lideratge

A l’oposició, la regidora de Cs Pepa Labrador, valorava ahir que «ha faltat lideratge per salvar l’Hospital i han deixat que ens el prenguessin». El portaveu del PSC, Andreu Martín, qualificava de «baló d’oxigen per al govern» la compareixença de Comella i demanava compromisos per escrit i concreció al director del CatSalut, així com «que Reus no perdi la capacitat d’aportar». Al capdavant del PP, Sebastià Domènech celebrava que «la Generalitat assumeixi per fi les seves obligacions», però recordava l’aportació milionària dels reusencs a l’Hospital i deia que atent a que la qualitat assistencial es mantingui. Al govern, Ara Reus valorava que el compromís «és el millor que li pot passar a Reus» però demanava també papers i criticava que «Reus tenia un hospital que funcionava però el CatSalut ens ha esgotat tant que no hi ha hagut més remei».

La CUP es pregunta pel futur del Centre MQ

Marta Llorens, la portaveu de la CUP, l’únic grup municipal que no està present al Pacte de Salut, lamentava que «el model, que ha fracassat, no ha estat criticat per altres grups». Llorens apuntava que «hem vist que el protocol del consorci no s’ha complit i el director ens ha reconegut que no era viable des del principi». Abans del 31 de desembre del 2019, deia, «hem de veure com es gestionarà la dissolució de les empreses relacionades amb el Grup Salut i l’hospital» i la situació en què quedarà el CMQ, que té una part d’activitat pública.

tracking