Diari Més

Salut

El nou centre per tractar l'Alzheimer es començarà a construir al gener

L’edifici, «un somni fet realitat» per a l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp, ocuparà el solar dels antics barracons de l’Escola Isabel Besora

María Jesús Lerín, directora del programa d'estimulació cognitiva, als terrenys on anirà el projecte.

El nou centre per tractar l'Alzheimer es començarà a construir al generOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant el darrer any, l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp ha estat compaginant la seva important tasca diària amb una altra feina especialment il·lusionant: la de donar forma al projecte de nou centre de referència en l’abordatge d’aquesta malaltia que, dilluns, l’entitat va anunciar de la mà de la Fundació Rosa Maria Vivar. La directora del programa d’estimulació cognitiva de l’associació, María Jesús Lerín, explica a les portes del solar on l’equipament quedarà ubicat que «tot el que ens ha passat pot resumir-se en un somni fet realitat».

L’edifici, que oferirà 140 places, s’aixecarà a la parcel·la del carrer Antoni Planàs i Marca que antigament va acollir els barracons de l’Escola Isabel Besora, cedida ara per l’Ajuntament. Començarà a construir els 1.000 metres quadrats repartits en quatre pavellons al gener del 2019 perquè l’activitat s’hi traslladi cap al setembre i les seves instal·lacions el faran singular a l’Estat. Tindrà 3.500 metres més de zona enjardinada. A l’entorn del centre s’aplicaran alguns canvis en la mobilitat per obrir places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda i generar una petita solució de rotonda.

Sentir-se a casa

Lerín apunta que «portàvem molt de temps pensant que necessitàvem un espai més ampli, més bonic i, sobretot, més funcional i que ens permetés treballar moltes àrees. Volem que les persones amb Alzheimer s’hi sentin com a casa seva i que no hi hagi un ambient d’hospital». «Reus ja va ser pionera en implantar l’estimulació cognitiva i en disposar d’un centre especialitzat i acreditat per la Generalitat on és possible acollir-se a la prestació vinculada al servei», recorda la directora del programa d’estimulació cognitiva de l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp, que valora que «tot culminarà» amb el nou complex. L’entitat està donant suport a 56 persones més unes 25 que reben atenció a domicili. Fins ara, «avançàvem amb un equip humà molt implicat i amb uns valors molt interioritzats, bona organització i també molt d’estrès perquè l’estada dels usuaris fos la millor i, evidentment, complint els requeriments de la Generalitat». A Reus hi ha al voltant de 5.600 persones amb Alzheimer i a la demarcació en són 16.500. La malaltia és de durada indeterminada, genera una dependència total, no té cura ni es coneix com afectarà la persona en el seu procés.

Al nou centre «la metodologia, que es basa en el programa San Rafael, no la canviarem» però «el que sí que farem és ajudar-nos de l’entorn. Un exemple és el jardí: quan una persona senti una angoixa, o també una alegria, pot tenir un espai. El més valuós és comptar amb un lloc adequat per aquestes teràpies que ja estaven implantades». Lerín agraeix l’esforç dels professionals implicats en el projecte, que hi han treballat sovint de manera desinteressada, i també el de la Fundació María Rosa Vivar –constituïda per la família d’una de les pacients de l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp– que aportarà 1,2 dels 1,8 milions d’euros que costarà l’equipament. Sobre si esperava que el desig d’accedir a un edifici com aquest pogués materialitzar-se, Lerín confessa que «sí. Pensava que aquesta feina seria reconeguda algun dia». «Cada tres segons es diagnostica un cas de demència al món i els centres de dia que hi ha no estan preparats pel que ve. Falten diners i recursos econòmics per aquesta malaltia, perquè s’han d’invertir en mitjans humans», explica.

tracking