Diari Més

Mobilitat

CUP, PP i veïns reclamen que el pàrquing exterior del Sant Joan sigui gratuït

La FAVR recorda que el solar «és municipal i, per tant, de tots els reusencs» i estudiarà accions de protesta perquè no s’hi implanti una zona blava

L'Ajuntament asfaltarà els terrenys i aparcar-hi costarà 2 euros.

CUP, PP i veïns reclamen que el pàrquing exterior del Sant Joan sigui gratuïtGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

CUP, PP i Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR) van mostrar ahir el seu rebuig a la decisió presa pel govern i anunciada aquest dilluns, en acord amb PSC i Cs, de pavimentar el solar que fa de pàrquing davant l’Hospital Sant Joan, convertir-lo en zona blava i aplicar-hi una tarifa de 50 cèntims l’hora i 2 euros al dia. Consideren que l’espai, tot i que amb la reivindicada intervenció d’asfaltat, hauria de continuar sent gratuït.

El grup municipal cupaire expressa, a través d’un comunicat, que «la CUP apostem per la gratuïtat i per la gestió pública de tots els recursos i serveis que ofereix el municipi». El regidor Oriol Ciurana explica en el mateix comunicat que, tot i que les noves tarifes «no són cares, estem normalitzant que la ciutadania hagi de pagar per absolutament tot», en lloc de millorar les línies d’autobús i oferir aparcament gratuït als usuaris de la sanitat com planteja el grup de l’esquerra independentista. Per tant, la proposta de la CUP es basa en que, amb l’adequació del terreny, el pàrquing exterior de l’Hospital passi a ser de zona blanca. «Ni que sigui per l’amortització d’un espai, no pot ser que l’empresa pública Reus Mobilitat i Serveis busqui obtenir beneficis d’un servei públic com l’accés a la sanitat», afegeix Ciurana. Així, els cupaires sospiten que «es dinamitzen projectes d’aquest tipus amb l’horitzó de la campanya electoral del 2019, sense valorar-ne els avantatges i els inconvenients».

Pel que fa a la integració del pàrquing subterrani de l’Hospital Sant Joan a la xarxa municipal d’aparcaments, Ciurana assegura que amb aquesta operació «es tapa l’error d’haver privatitzat el servei d’aparcament de l’Hospital en el seu moment». La CUP considera que «des del minut u» el pàrquing havia de ser gestionat per Reus Mobilitat i Serveis. Ciurana conclou que «una empresa municipal no ha de posar els seus recursos perquè una de privada en tregui beneficis, sinó que ha d’estar al servei de les persones».

Un «acord forçat»

També en una nota, el portaveu del PP, Sebastià Domènech, acusa l’alcalde de Reus, Carles Pellicer de «cedir a un acord forçat que no ens beneficia» ja que la concessionària de l’aparcament subterrani de l’Hospital «havia interposat un plet en contra de l’Ajuntament i en defensa dels seus interessos» després que el batlle «anunciés la pavimentació dels terrenys i no es contemplés cap acord amb l’empresa». El popular reclama rigor a Pellicer perquè «cada vegada que fa un anunci a nivell local, o diu mitges veritats o veritats a mitges». El PP va abstenir-se dilluns en la votació dels consells d’administració que han facilitat la implantació del sistema de zona blava al solar –i les noves tarifes de 4 euros al dia al soterrani del Sant Joan i d’1 euro al dia a l’edifici del Tecnoparc– perquè «l’operació a què haurà de fer front Reus Mobilitat i Serveis es preveu al voltant d’un milió d’euros» i s’ha «d’assumir la gestió del pàrquing de la Fira, deficitari» més «els costos de modificació de dos pàrquings per valor de 350.000 euros».

Cafeteria i televisió

Per la seva banda, el president de la FAVR, Valentín Rodríguez, recorda que «el solar de l’Hospital és de titularitat municipal i, per tant, és de tots els veïns, no és de l’Ajuntament» i lamenta que «el preu d’aparcar se sumi al de la de la cafeteria, que té tarifes molt altes, o la de la televisió». Rodríguez valora que la zona blava «té una trampa» perquè, «quan un va a l’Hospital, mai no sap el temps exacte que s’hi estarà. Per això, tot i que l’hora es pagui a 50 cèntims, tothom hi posarà els 2 euros per evitar-se acabar amb una multa». I diu que la rebaixa de preus als pàrquins soterranis acabarà amb el vigent «abús». La FAVR convocarà en els propers dies una assemblea on abordar el tema i «estudiar accions de protesta» per revertir l’aplicació de la zona blava. Rodríguez denuncia que «no pot ser que ara s’hagi de pagar per anar a l’Hospital» i puntualitza que, tot i que la visita a l’equipament «sigui cada cop més cara» hi manquen «serveis tan bàsics en aquest segle com el wifi».

tracking