Diari Més

Societat

Projecten un centre d'Alzheimer per a 140 pacients prop de Misericòrdia

L’equipament, que vol ser referent a Espanya, tindrà 4.500 metres i estarà enllestit a finals del 2019

Les instal·lacions, que costaran uns 1,8 milions, es repartiran en quatre mòduls al voltant d'un pati.

Projecten un centre d'Alzheimer per a 140 pacients prop de MisericòrdiaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un terreny de 4.300 metres quadrats, ubicat a l’avinguda Antoni Planàs i Marca, pròxim al santuari de Misericòrdia i cedit per l’Ajuntament de Reus acollirà el futur Centre d’Alzheimer Fundació Rosa Maria Vivar, que pretén ser un espai de referència en el tractament d’aquesta malaltia a Catalunya i dotarà de noves i adaptades instal·lacions l’Associació d’Alzheimer de Reus i Baix Camp. Fins ara, l’entitat operava en una edificació de dimensions reduïdes, en règim de lloguer i amb capacitat per a 25 usuaris. El volum estimat de persones diagnosticades d’Alzheimer a la comarca és de 5.600 i a la demarcació de Tarragona hi ha actualment 16.500 casos.

El Centre d’Alzheimer Fundació Rosa Maria Vivar serà realitat el tercer trimestre del 2019, tindrà 1.000 metres quadrats construïts en planta i 3.500 de zona enjardinada, i podrà atendre 80 usuaris en Centre de Dia i 60 més a la Unitat de Rehabilitació Cognitiva. S’ha sol·licitat que 40 places del Centre de Dia siguin públiques per tal de garantir l’accés de persones en tot tipus de situacions. Aixecar l’equipament és possible gràcies a l’aportació patrimonial d’1,2 milions d’euros de Rosa Maria Vivar –a qui se li va detectar Alzheimer al 2013 i els fills de la qual han creat la fundació amb el seu nom– i la col·laboració d’altres famílies de Reus. El cost total de l’obra ascendeix a 1,8 milions.

Al nou centre treballaran unes 30 persones que desenvolupen un programa d’estimulació cognitiva, acreditat per la Generalitat, amb l’objectiu d’alentir la progressió dels símptomes dels trastorns neurocognitius i preservar durant el màxim de temps possible les capacitats físiques i funcionals de la persona, tot tenint en compte les seves emocions i la seva identitat. La directora de l’Associació d’Alzheimer Reus i Baix Camp, María Jesús Lerín, explica que «intentem conèixer al màxim les persones per quedar-nos amb els seus trets i atendre’ls com ells voldrien».

El tractament integra sessions individuals i grupals de musicoteràpia, laborteràpia, estimulació sensorial i basal, teràpia d’orientació a la realitat, emocional i activitats de socialització, entre altres. En el disseny del Centre d’Alzheimer Fundació Rosa Maria Vivar també s’ha previst un espai per oferir teràpies d’estimulació i rehabilitació cognitiva per a aquelles persones que tot i no haver desenvolupat una demència pateixen també deteriorament cognitiu.

Fundació Rosa Maria Vivar

El projecte s’organitza en quatre mòduls disposats a l’entorn d’un pati central. Patis que donen suport, il·luminació i ventilació als principals espais de l’edifici i que generen uns espais exteriors protegits per als usuaris. Cada un d’aquests mòduls acull una part del programa: per una banda l’administratiu i per l’altra la unitat de rehabilitació cognitiva i el Centre de Dia. La parcel·la disposa de 4.300 metres quadrats, dels quals 1.070 són construïts tot deixant àmplies superfícies de jardins terapèutics. El despatx GCA Architects i la paisatgista Belén Mutlló hi han participat de manera altruista.

Rosa Maria Vivar va rebre el diagnòstic al 2013. És metgessa de formació i, tot i que no d’exercici, va detectar-se els símptomes i va aprofundir en el coneixement de la malaltia. Va saber que no existia remei però sí teràpia i va escollir ser usuària del centre de l’Associació d’Alzheimer Reus i Baix Camp, on ha rebut suport terapèutic i emocional durant l’avenç de la malaltia. La seva família ha constituït la fundació que porta el seu nom i ha promogut el disseny de l’espai, tot assumint la responsabilitat de construir un centre terapèutic per a l’Alzheimer que sigui viable i que esdevingui un referent d’aquesta malaltia no únicament a Catalunya sinó a Espanya.

tracking