Diari Més

Mobilitat

L'entorn de l'Hospital Sant Joan obre 1.500 places de pàrquing a baix preu

El reivindicat solar serà una zona blava per 2 euros el dia, el subterrani del Tecnoparc cobrarà 1 euro i el del centre sanitari, 4 per aparcar tot el dia

El descampat davant del Sant Joan s'asfaltarà amb una iversió de 449.197 euros i sis mesos d'obra.

L'entorn de l'Hospital Sant Joan obre 1.500 places de pàrquing a baix preuGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El solar on habitualment estacionen vehicles davant l’Hospital Sant Joan de Reus quedarà, finalment, asfaltat. S’hi generaran 297 places de zona blava amb una tarifa tova de 50 cèntims l’hora i un màxim de 2 euros al dia. D’altra banda, el pàrquing soterrani del mateix centre sanitari, que té 650 places, reduirà preus en un 50%: ser-hi durant 24 hores costarà 4 euros davant els 8 que valia fins ara. I l’aparcament de l’edifici del Tecnoparc, que disposa de 580 places, rebaixarà dràsticament les tarifes i passarà de 9,20 euros a 1 euro al dia. Aquests últims dos passaran a ser cogestionats per Reus Mobilitat i Serveis, s’integraran en la xarxa municipal d’aparcaments i oferiran, per tant, els mateixos abonaments i descomptes. En total, són 1.527 els llocs per deixar el cotxe a baix preu els que envoltaran el Sant Joan d’aquí a sis mesos, quan quedi consumada l’habilitació del descampat de davant de l’Hospital.

Tot plegat és fruit de l’acord assolit entre l’Ajuntament i l’empresa concessionària dels pàrquings de l’Hospital i de l’edifici del Tecnoparc, Iridium, que va ser avalat ahir pels consells d’administració de Reus Mobilitat i Serveis i Redessa amb el «sí» de Cs i PSC. I resulta la reformulació d’un intent inicial que va ser descartat, tot just un any enrere, precisament pel vot en contra de Cs, PSC i PP i arran de problemes d’encaix del projecte amb la concessió signada amb Iridium. Aquesta, també ara, es mantindrà intacta i a 40 anys, tal com va signar-se al seu dia.

Queixes dels usuaris

La creació de la nova zona blava i la rebaixa de preus a ambdós aparcaments soterranis hauria de posar fi a les reiterades queixes d’usuaris del Sant Joan, que havien de triar entre pagar un preu molt alt per estacionar dins el recinte de l’Hospital o bé accedir amb el vehicle a un descampat en mal estat i que, en els dies de pluja, quedava completament embarrat. La solució presa eliminarà de retruc, amb tot, la possibilitat d’aparcar gratuïtament a dos passos de l’Hospital, per la conversió d’aquest espai en zona blava.

Nou accés més directe

En habilitar el solar, Reus Mobilitat i Serveis invertirà 449.197 euros i sis mesos de feines. Aquests no seran, però, els únics treballs que es portin a terme en l’àmbit de la mobilitat a l’entorn del Sant Joan. I és que també es destinaran fins a 297.000 euros a adaptar el pàrquing soterrani de l’Hospital als estàndards de la xarxa d’aparcaments municipals a què ara s’incorpora i altres 79.000 euros a consumar el mateix pas amb les instal·lacions de l’edifici del Tecnoparc. A més, el mateix acord preveu la construcció d’una nova entrada a l’aparcament soterrani de l’Hospital des de la rotonda principal de l’avinguda de Bellissens sense que els conductors hagin de fer el tomb per la segona rotonda.

Reus Mobilitat i Serveis assumirà la gestió del pàrquing soterrani de l’Hospital i del de l’edifici del Tecnoparc amb un sistema similar al que s’està aplicant amb l’aparcament de la Fira Centre Comercial. El mecanisme suposa repartir els futurs beneficis –i també les hipotètiques pèrdues– en una proporció de 90/10, tenint en compte que és la concessionària qui ha realitzat tota la inversió als pàrquings. L’empresa municipal gestionava fins ara 3.210 places repartides en 8 aparcaments subterranis públics. Ara s’hi sumen 1.230 places més, 580 de l’edifici Tecnoparc i altres 650 procedents del Sant Joan. En total, seran 4.440 les places que estaran sota la batuta de Reus Mobilitat i Serveis, distribuïdes en 10 aparcaments.

Amb el suport de Cs i PSC

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, qualificava ahir aquest d’«acord històric» i feia referència a les necessitats dels usuaris de l’Hospital. «La ciutadania ho demanava moltíssim i no podíem fins ara», precisava el batlle, que deia que «la nostra obligació és propcurar el benestar» del veïnat. «És un acord de gestió i que no modifica les concessions», concloïa.

El portaveu de Cs, Juan Carlos Sánchez, precisava que amb l’entesa amb Iridium «hem acabat amb un problema que estava present i sense aquest acord no hauria estat possible» i recordava que, anteriorment, tant Cs com PSC «vam preferir no votar a favor d’un procés que hauria pogut anar cap a una demanda». Sánchez també valorava que «l’aparcament gratuït està garantit a l’altre costat de l’Hospital». Per la seva banda, el portaveu del PSC, Andreu Martín, valorava el d’ahir com un pas positiu per a la ciutat i justificava que «l’anterior fórmula no ens deixava gaire marge de maniobra». Sobre l’acord, el socialista interpel·lava l’alcalde i deia que «no és veritat que no donem suport en les qüestions importants. Aquest govern, que està en minoria, ens trobarà disposats a parlar».

tracking