Diari Més

Salut

El Pere Mata tracta la sexualitat dels discapacitats intel·lectuals i malalts mentals

El grup ha elaborat un protocol que també tracta com abordar les relacions afectives

Pla general de la presentació i inici de les III Jornades de Bioètica, a l'Aula Magna de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV a Reus. Imatge del 20 de novembre del 2018

sexualitat, Grup Pere Mata, protocol, relació, discapacitatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup Pere Mata ha elaborat un protocol per atendre la sexualitat i les relacions afectives de les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental. El Comitè de Bioètica de l'Hospital Universitari (HU) Institut Pere Mata i Villablanca ha impulsat aquest projecte que té per objectiu l'abordatge d'aquesta qüestió des del respecte, amb una mirada ètica, garantint els drets dels implicats, detectant possibles situacions d'abús i fent acompanyament tant a usuaris, famílies/tutors com als professionals del sector. El projecte planteja intervencions des de diferents perspectives: l'educació sexual, accions formatives i psicoeducatives, aspectes legals i ètics, iniciatives de recerca, grups d'assessorament, etc.

El projecte s'ha donat a conèixer aquest dimarts en el decurs de les III Jornades de Bioètica. Andreu López, psicòleg de Villablanca, ha estat l'encarregat de presentar-lo.

Les jornades, que s'han centrat monogràficament en aquesta qüestió, portaven per títol «I per què jo no? Sexeafectivitat, una qüestió de drets», i han estat inaugurades per Cori Juanpere, presidenta del Comitè de Bioètica de l'HU Institut Pere Mata i Villablanca. El programa ha rebut la participació d'usuaris, familiars i professionals com Begoña Roman, presidenta del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya, que ha fet la conferència inaugural conjuntament amb Laia Alemany, presidenta de l'Associació Siara i experta en abusos sexuals i discapacitat.

Posteriorment Sílvia Ventura, magistrada experta en internaments psiquiàtrics i incapacitats i vicepresidenta del Comitè d’Ètica del Congrés Català de Salut Mental, en una intervenció amb el títol de Sexeafectivitat, una qüestió de drets, ha explicat el context legal en el marc d'aquest tema.

A continuació usuaris, familiars i professionals de diversos àmbits han participat en una taula rodona amb el títol Parlem sense embuts, moderada per Juan García, periodista i resident de psicologia clínica de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata.

A la recta final de la jornada s'ha debatut, a partir d'una situació real, les estratègies d'intervenció des de la perspectiva dels usuaris, les inquietuds en l'abordatge per part dels professionals i el posicionament de la família, dinamitzat per Marcel Cano, professor d'Ètica de la Universitat de Barcelona i de Bioètica a la Universitat de Vic.

A la jornada, que s'ha celebrat a l'Aula Magna de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV a Reus, hi ha assistit el gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, que ha participat en la cloenda.

tracking