Diari Més

Geoportal

Un avió fotografiarà des de l'aire més de 250 canvis a la via pública

L’Ajuntament de Reus encarrega una ortoimatge per revisar la cartografia municipal, una de les més precises i consultable al Geoportal

El Geoportal aporta informació de mapa i serveis.

Un avió fotografiarà des de l'aire més de 250 canvis a la via públicaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un avió sobrevolarà la ciutat de Reus tot fotografiant-la des del cel, fins al límit del terme i amb una precisió gairebé de detall, per generar així una ortoimatge del municipi. La intervenció és part del conjunt de treballs que l’Ajuntament encarregarà, i on invertirà prop de 58.000 euros i sis mesos de feines d’una empresa externa, per actualitzar la cartografia de tots els vials d’accés, vies de tren, carrils bici i de la trama urbana de Reus. Aquesta és consultable a través del Geoportal, un mapa virtual de la ciutat que permet veure la senyalització viària, l’arbrat dels carrers, parades i línies de bus o contenidors de brossa des de qualsevol dispositiu mòbil. La cartografia municipal serveix per totes les actuacions, públiques o privades, que s’han de fer a la via pública i l’Ajuntament de Reus és dels pocs que l’ofereix, així com les ortoimatges, de manera lliure i oberta a través del Geoportal.

L’actualització de la cartografia la impulsa l’Ajuntament per un doble motiu. El primer passa per ajustar-se a la realitat canviant del territori, «que ha de ser objecte de constants modificacions per adaptar-lo a les noves necessitats de la societat». És a dir, plasmar al mapa les actuacions que s’han fet sobre la via pública. El segon respon al desig de mantenir la cartografia inclosa dins el Registre Cartogràfic de Catalunya (RCC), una complicada fita assolida «amb gran esforç» al 2014 i que la va dotar d’un caràcter oficial. La llei obliga que la cartografia de base de l’Ajuntament sigui oficial a tots els efectes «si es vol tenir, entre altres coses, el Pla General d’Ordenació Urbana oficialitzat per al desenvolupament urbanístic». Reus té una de les cartografies més precises de Catalunya i ara ha encarregat una nova ortoimatge acurada i actualitzada.

Contenidors i carrils bici

En aquest sentit, el procés de licitació que recentment s’ha obert per tirar endavant les feines assenyala una sèrie de punts que han deixat de mostrar el mateix aspecte que el darrer cop que es van retratar, al 2015. Entre ells hi ha el gir a l’esquerra que s’ha eliminat en l’accés a l’Aeroport de Reus, l’aparcament del barri Gaudí ara asfaltat, la rotonda d’accés que s’ha creat prop del Club de Golf Aigüesverds i la que s’ha col·locat davant el Carrefour o la supressió de la pista esportiva i el camp de rugbi a canvi d’un nou camp de futbol al recinte de l’Estadi Municipal. També la connexió de la plaça del Tanatori amb el centre i la reformulació de la plaça de l’Univers, a més de l’accés de vianants a Mas Carpa. En total, els espais on el plec de condicions assenyala que l’actualització és d’inici necessària són més de 250 en diferents zones.

Agrupats per temàtiques, els àmbits predefinits per a ser revisats són carrils i aparcaments de bicicletes, contenidors soterrats, mobiliari urbà, instal·lacions de gas natural i de telefonia o números de plantes dels edificis. Aparcaments de cotxes, zones blaves i blanques, places per a vehicles de persones amb diversitat funcional, zones de càrrega i descàrrega o espais on no està permès aparcar són altres dels punts.

tracking