Diari Més

Patrimoni

Tracten els fanals del Mercadal per combatre l'oxidació i l'envelliment

El mobiliari urbà de la plaça es troba inclòs al Pla de Protecció del Patrimoni pel seu valor

A la base de les faroles s'aprecia la massilla que s'aplica.

Tracten els fanals del Mercadal per combatre l'oxidació i l'envellimentOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Brigada Municipal està executant, en els darrers dies, una intervenció de reparació sobre la superfície dels fanals del Mercadal. L’actuació, tal com precisen fonts municipals, es concreta en un «tractament antioxidació a la base i el tronc» dels mateixos fanals i culminarà amb el repintat de les peces afectades. El mobiliari urbà de la plaça està catalogat dins el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic i Natural de la ciutat de Reus (PEPPAHN), a l’apartat dels elements arquitectònics i urbans amb valor patrimonial i junt a altres 17 peces entre les quals hi ha el monument a Prim, el monument a Bartrina, la font de la plaça d’Hèrcules o la creu i la font barroca de la plaça de la Puríssima Sang.

Les mateixes fonts expliquen que els treballs que es porten a terme sobre els emblemàtics fanals del Mercadal, i que encara estan pendents de completar-se, pretenen tractar l’«envelliment puntual» que mostraven també a simple vista les peces. I detallen que, per abordar aquesta qüestió i fer-ho igualment de la manera més efectiva, la Brigada Municipal no necessitarà desmuntar els fanals. Les feines que el tractament impliqui, doncs, «es faran a la mateixa plaça» de manera íntegra.

Reparar els danys

És per això que, des de la setmana passada, a certs punts de la base dels fanals pot apreciar-se ja aplicada una massilla de color blanc. Aquesta, que té l’objectiu de compensar el dany que hi havien generat les humitats i el pas del temps, no quedarà a la vista quan s’hagi realitzat el repintat dels materials que s’estan fent servir i també dels pals dels punts de llum. Amb la nova pintura precisament es donaran per acabades les feines.

El PEPPAHN recull el de la plaça del Mercadal com a «mobiliari d’interès històric o patrimonial». Aquest apartat llista fonts, fanals, estàtues i altres peces d’edificis que tenen valor i que puguin ser objecte de trasllat. N’hi ha un total de 18. Al Mercadal s’ha instal·lat aquest cap de setmana l’arbre de Nadal.

tracking