Diari Més

Energia

Gas Natural intenta esquivar al jutjat la multa per l'àvia morta

Dos anys del foc al bloc del carrer de Santa Anna

La sanció a l'empresa pel tall de llum era de 500.000 euros.

Gas Natural intenta esquivar al jutjat la multa per l'àvia mortaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gas Natural no ha pagat encara la sanció de 500.000 euros que la Generalitat li va imposar per haver tallat el subministrament a la dona de 81 anys que, al 2016, va morir en un incendi a casa seva originat per les espelmes amb què s’il·luminava. Ahir, 14 de novembre, es van fer dos anys del succés. Fonts del Departament d’Empresa expliquen al Diari Més que el recurs que la companyia va presentar a la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per esquivar la sanció «continua endavant amb els seus tràmits».

La multa la va aplicar el Departament d’Empresa pel fet que Gas Natural hagués executat el tall «sense sol·licitar prèviament cap informe als serveis socials». La dona vivia al carrer de Santa Anna, a Reus, i havia deixat de pagar factures per valor únicament d’uns 246 euros.

La companyia va optar per acudir al TSJC després que, a finals del 2017, el llavors conseller Santi Vila hagués desestimat un recurs de reposició presentat davant la decisió de l’Agència Catalana del Consum de tirar endavant la sanció, al desenllaç d’un expedient obert al moment dels fets.

La xifra de 500.000 euros, i la pròpia sanció, venia donada perquè l’expedient de l’Agència Catalana del Consum considera una infracció greu el tall al subministrament sense haver demanat abans a l’Ajuntament de Reus un informe sobre la situació de l’àvia «per tal de determinar si la persona o la unitat familiar es trobava en una de les situacions de risc d’exclusió residencial». Gas Natural l’havia deixat sense llum per un deute de tres rebuts pendents. La qualificació, pel que fa als fets, de greus, l’Agència Catalana del Consum va elevar-la a «molt greu» perquè entenia que aquests van produir «una alteració social important, alarma o desconfiança» i també perquè la dona formava part d’un col·lectiu «especialment protegit pel Codi de Consum de Catalunya, tal com és el de les persones grans».

Durant una compareixença al Parlament, al febrer del 2017, el conseller delegat de Gas Natural –pendent de ser rellevat– Rafel Villaseca va fer servir repetidament la paraula «accident» per referir-se a la mort i va carregar contra l’Ajuntament de Reus, amb què «la nostra empresa col·laborava des del 2014, de forma que aquest comunicava a l’empresa els casos de clients vulnerables». La comunicació prèvia dels talls, però, segons s’ha explicat en diverses ocasions, va començar a produir-se al març de 2017 i no abans.

tracking