Diari Més

Societat

El Pla de la Gent Gran vol abordar l'envelliment actiu d'uns 18.000 veïns de Reus

L’elaboració del document s’ha iniciat fa pocs dies i seguirà amb enquestes i entrevistes als majors de 60 anys, que són un 20% de la població

Una edició anterior de la Festa de la Gent Gran.

El Pla de la Gent Gran vol abordar l'envelliment actiu d'uns 18.000 veïns de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La participació, la diversitat, la igualtat efectiva de drets, l’autonomia i l’aportació social del col·lectiu articularan el Pla Municipal de la Gent Gran, l’elaboració del qual ha començat tot just fa pocs dies i que vol preparar la ciutat perquè aquest sector de la societat «hi pugui viure plenament, cadascú en funció de les seves possibilitats i necessitats». A Reus, segons l’Institut Nacional d’Estadística i amb dades del passat 2017, la població de més de 65 anys és de 17.762 persones, prop d’un 20% del total. El Pla, però, s’adreça als veïns a partir de 60. Per confeccionar-lo, la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència activa una fase de diagnosi que contempla enquestes a persones grans i familiars, a través dels casals municipals o els centres sanitaris i educatius, per recollir propostes. Aquestes es duran a terme aquest mes de novembre i es validaran durant la segona quinzena.

Igualment es programaran entrevistes individuals «a persones escollides de diferents àmbits», es formularan preguntes on-line amb l’ajuda de les directores dels Centres Cívics i s’obrirà un espai en el context de la web participa.cat perquè la gent gran pugui dir la seva.

Montserrat Flores, regidora de Participació, explica que «fins ara, l’Ajuntament ha estat arribant a una part molt petita» del grup de persones d’edat més elevada i no responia a les expectatives «especialment de la que és més activa». Per això, apunta, «volem deixar ja enrere els estereotips» posant fil a l’agulla al Pla Municipal de la Gent Gran. Des de la regidoria «es convida el conjunt de la ciutadania i el teixit social a construir les polítiques que han de guiar l’acció municipal adreçada a les persones grans a partir d’un nou enfocament de la vellesa centrat en la diversitat de situacions que viu la població reusenca de més de 60 anys i la consideració de la ciutadania de més edat com a persones capaces de participar activament en la comunitat». El Consell Municipal de la Gent Gran també estarà present en aquesta fase inicial de la redacció del Pla, que es divideix en dues parts: recollida de dades i anàlisi.

La redacció, al febrer

La previsió és que aquesta fase de diagnosi culmini el 21 de desembre. L’extracció de resultats i la redacció de les línies de treball sobre el Pla es realitzaran al llarg del mes de gener i l’inici de la redacció del mateix document es consumarà, segons el calendari que es marca Flores, al febrer. El Pla de la Gent Gran «haurà de quedar aprovat dins aquest mandat», precisa la regidora.

Des de fa mesos la regidoria de Participació, està treballant sota el nou paradigma de la diversitat, amb el focus en la potenciació de l’envelliment actiu. Les actuals polítiques municipals adreçades a la gent gran inclouen tot un seguit de línies de treball que impliquen diversos departaments i regidories. Aquesta orientació, explica Flores, es mantindrà com un dels punts forts de l’acció municipal que ha de recollir en el Pla.

tracking