Diari Més

Política

Les converses de l'oposició per forçar canvis a les ordenances, en via morta

PP, Cs i PSC veuen impossible englobar-se amb la CUP en una entesa de bloc i renuncien al mecanisme de la proposta d’acord

Una instant de l'inici del darrer ple, celebrat el passat 5 de novembre.

Les converses de l'oposició per forçar canvis a les ordenances, en via mortaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proposta d’acord ha deixat de ser un mecanisme que l’oposició valori per forçar canvis a les ordenances fiscals i els pressupostos municipals, que quedaran prorrogats de cara al 2019 sense cap negociació per decisió del govern de Reus. PP, Cs i PSC renuncien a aquesta possibilitat després d’una única presa de contacte per sondejar-la i també arran, diuen, de la trifulga del ple del 5 de novembre, originada per la detenció de Mariona Quadrada i que va acabar amb els regidors de la CUP abandonant els seus escons. El grup cupaire, de fet, no hauria arribat a ser cridat a participar en les converses per la rapidesa amb què aquestes s’han esvaït. Almenys en un principi, però, la formació no tancava la porta a alguna acció en aquest sentit. Sebastià Domènech, portaveu del grup municipal del PP i que va liderar la cerca d’una entesa per aplicar modificacions a impostos i comptes, explica al Diari Més que «la idea era anar en bloc, plantejar alternatives amb el suport de tots perquè tota l’oposició es va sentir maltractada» però «la cosa s’ha refredat molt i, amb la picabaralla entre CUP i Cs, ja és impossible».

El portaveu del grup municipal de Cs, Juan Carlos Sánchez, precisa que «simplement hi va haver un contacte, una trucada per explorar les possibilitats, però no ens hem emplaçat ni un cop per mirar si podíem arribar a algun punt d’acord ni sobre què». «Entenem que és molt difícil», afegeix Sánchez, «perquè necessitaríem la col·laboració de la CUP». Per la seva banda, i al capdavant del PSC, Andreu Martín precisa que «no hi ha hagut cap avenç» i que «tal com va anar el darrer ple, tots ens vam quedar una mica freds i no hem trobat ocasió per reprendre un debat». «La suma necessària passa perquè la CUP estigui implicada i, realment, amb el que va passar l’altre dia, no ho veiem», afegeix el portaveu socialista, que diu que «això és el més raonable de pensar, com a mínim a curt termini. Un cop passi el temps, llavors caldrà veure-ho. Però, ara mateix, està descartat».

Els pressupostos es prorroguen

El Reglament Orgànic Municipal (ROM) preveu que una proposta d’acord necessita l’aval d’un mínim de tres regidors o un grup polític municipal per començar a tramitar-se. Ha de ser abordada en comissió informativa i rebre llum verda de la intervenció i la secretaria per, a partir d’aquí, ser traslladada a una sessió plenària on el seu contingut es voti. L’encarregat de convocar les comissions informatives és el regidor d’Hisenda, Joaquim Enrech. Si s’aprova al ple, l’execució és immediata i el govern no hi intervé. Les propostes d’acord són il·limitades i se’n poden dur a comissió tantes com els grups vulguin. Per això, el mecanisme era l’únic que podria haver permès l’oposició esquivar el govern i fer canvis a certes ordenances o als pressupostos.

PP, Cs i PSC critiquen que el govern hagi emprat en els dos exercicis anteriors el recurs de la qüestió de confiança vinculada als comptes «d’una forma totalment calculada» per haver-los aprovat i «salvar la situació». La llei electoral limita les qüestions de confiança a un màxim de dues per mandat i alcalde, ja consumides, i, per tant, descartava aquesta opció per a Pellicer de cara al 2019. La darrera vegada que el govern va aprovar uns pressupostos a través d’una votació, dins aquest mandat, va ser al 2016. Martín valora aquesta com «una versió de low cost polític a l’hora de gestionar un govern» i diu que «no es tracta de deixar de buscar consensos». Les pròrrogues «no són cap mèrit sinó un desastre», afegeix.

tracking