Diari Més

Infraestructures

Aena sosté que l'horari «no limita el creixement» de l'Aeroport i el mantindrà

El govern afirma, arran d’una pregunta al Congrés, que Reus «s’ajusta a les necessitats de les aerolínies» i que cap touroperador demana més

Una imatge d'arxiu de l'interior de les instal·lacions reusenques.

Aena sosté que l'horari «no limita el creixement» de l'Aeroport i el mantindràOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’horari de l’Aeroport de Reus no s’ampliarà perquè «està ajustat a la demanda existent i dóna resposta a les necessitats de les companyies aèries que hi operen» i, per tant, «no suposa una limitació al creixement» de la infraestructura. Així ho precisa el govern de l’Estat en la resposta, amb data d’aquest 1 d’octubre, a una pregunta registrada al Congrés pel diputat de Cs Sergio del Campo i que feia referència a les esperes que alguns vols de primera hora realitzaven a l’aire, durant l’estiu, fins l’obertura de les instal·lacions.

En relació a la situació, reiteradament denunciada pel sindicat UGT, el mateix document detalla que «l’Aeroport de Reus no dificulta cap aterratge abans de les vuit del matí, sinó que té establert un horari operatiu dins del qual les companyies aèries han de programar i coordinar els seus vols». Aquest, diu, «és un estàndard internacional que, precisament, garanteix la seguretat de les operacions». La resposta concreta que «Aena no ha rebut, des de la darrera modificació –de l’horari–, cap sol·licitud de l’aerolínia o touroperador per ampliar-lo». L’horari a Reus és, d’inici, de vuit del matí a dotze de la nit durant la temporada d’estiu i de vuit del matí deu de la nit durant la d’hivern.

Criteris d’eficiència

Els problemes apuntats per UGT i vinculats a l’horari operatiu de l’Aeroport de Reus no acaben, però, en aquestes esperes a l’aire. El sindicat també denunciava episodis –recollits per Cs a la seva pregunta– com el d’un vol de la ruta Leeds-Reus, operat per Jet2.com, que va patir problemes tècnics i una tempesta i no va arribar a temps per aterrar a la capital del Baix Camp abans de la mitjanit, cosa que va motivar un dispositiu de mobilitat per terra fins El Prat. La resposta al Congrés concreta que «els horaris dels aeroports, com el de Reus, es fixen en funció de la demanda existent i s’atenen també a criteris d’eficiència que han de regir la gestió dels recursos públics». Un fet, aquest últim, que «ha de primar en una empresa amb majoria de capital públic com ho és Aena».

La petició d’informació de Cs afirmava que «si les companyies aèries operessin a Barcelona, prenent el còmput global d’una temporada, la seva rendibilitat seria més gran que operant a Reus degut a tots els sobrecosts que suposen les eventualitats que pateixen». El govern de l’Estat puntualitza que «les despeses d’escala per a una companyia aèria que opera a l’Aeroport de Reus són substancialment inferiors a les despeses en què incorreria si ho fes al de Barcelona-El Prat». Per això «no pot afirmar-se que les puntuals eventualitats que una aerolínia pugui tenir operant a Reus suposin una menor rendibilitat per a la mateixa en comparació a si opera durant tota una temporada a Barcelona». UGT ha lamentat també en diverses ocasions que l’horari manté l’Aeroport de Reus com una infraestructura de destinació i no d’origen i que elimina la possibilitat que les companyies hi instal·lin bases.

tracking