Diari Més

Salut

USITAC reclama el desdoblament del CAP Sant Pere per dur Reus 1 al centre

El CatSalut precisa que el projecte de descentralització, que es va anunciar al 2013, no està descartat però tampoc té recursos

A l'edifici del CAP Sant Pere coexisteixen actualment les Àrees Bàsiques de Salut Reus 1 i Reus 2.

USITAC reclama el desdoblament del CAP Sant Pere per dur Reus 1 al centreOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El CAP Sant Pere espera encara, cinc anys després que s’anunciés el projecte per al seu desdoblament, que part dels serveis, els corresponents a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Reus 1, es traslladin a unes dependències més cèntriques. Al mateix edifici del camí de Riudoms conviuen en aquests moments les ABS Reus 1 i Reus 2. Amb una població de referència de 13.451 habitants, segons dades d’aquest mateix 2018, Reus 1 ofereix assistència mèdica al veïnat de l’àmbit delimitat per la Riera Miró i la Riera d’Aragó, la plaça Antoni de Villarroel, l’avinguda Pere el Cerimoniós, els carrers Prous i Vila, Jurats, Sant Lluís, Sant Llorenç, Vapor Nou, Sant Joan, Sardà i Cailà, l’avinguda Prat de la Riba, les places Fortuny i Llibertat i el passatge de la Rodona. És per acostar l’atenció a aquests usuaris localitzats al nucli que s’havia previst el desdoblament, que preveia d’entrada la ubicació de Reus 1 a l’antic hospital per crear-hi el sisè CAP de la ciutat.

El sindicat USITAC reclama ara que la planificació inicial es consumi tant «per la diversitat que es dóna entre una ABS i l’altra», les quals «necessiten dues direccions separades», com també per «oferir una millor atenció i evitar desplaçaments a les persones s’hi vénen a visitar». «Les particularitats dels malalts del Reus 1, que rep una població d’edat més avançada, fan encara més urgent aquest desdoblament», explica el secretari general d’USITAC, Josep Tutusaus, que es pregunta «per què no s’està executant terme si la reforma sanitària marca que ha de ser així». El sindicat buscarà la complicitat dels grups polítics per forçar el trasllat. Fonts del CatSalut precisen al Diari Més que la descentralització «no està descartada però es troba a expenses de la disponibilitat de recursos econòmics» i que «no compta amb data».

L’estratègia d’atenció primària

Les mateixes fonts detallen que, ara mateix, l’ICS està actuant al CAP Sant Pere en un altre vessant, el de la millora de les instal·lacions. Especialment en l’ampliació de l’espai d’urgències que multiplicarà la capacitat del centre. I que, per tant, es prioritza la millora de l’atenció als pacients en aquest aspecte. També que la materialització o no del desdoblament «dependrà en tot cas de l’ENAPISC», el document que recollirà l’estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària, que s’està elaborant i que «haurà de resoldre» el futur del CAP Sant Pere.

La intenció del desdoblament va fer-la pública al 2013 l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, que esperava rebre una inversió superior al milió d’euros i procedent del CatSalut per habilitar una part de l’antic hospital i ubicar-hi aquesta ABS entre finals del 2014 i principis del 2015. Poc després, el batlle apuntava un increment en la despesa necessària per dur a terme els treballs i el llavors delegat territorial de Salut, Josep Mercadé, donava el projecte per posposat. L’Ajuntament no va arribar a ingressar els diners. A l’antic hospital s’estan realitzant, des de fa poques setmanes, obres per portar-hi el CMQ.

L’ICS va proposar una unificació

El ple de l’octubre va incloure en el seu ordre del dia, com a quinzè punt, l’«aprovació de la conformitat a la proposta d’unificació de les dues Àrees Bàsiques de Salut del CAP Sant Pere». El punt, però, va ser retirat i no va arribar a abordar-se a la sessió plenària. Fonts del CatSalut precisen que punt aquest es corresponia amb una «proposta formulada per l’ICS i que el mapa sanitari va descartar», i que, així, la unificació de les ABS «no s’acabarà portant a terme».

tracking