Diari Més

Patrimoni

La Casa Navàs s'obre a visites diàries durant la temporada d'hivern

La joia modernista mantindrà les 39 hores setmanals d’accés al públic almenys fins acabar desembre

Gairebé la meitat dels que entren a conèixer l'edifici són catalans i un 34%, d'origen internacional.

La Casa Navàs s'obre a visites diàries durant la temporada d'hivernOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Conèixer des de dins els secrets que amaga la Casa Navàs serà possible, també, a l’hivern. L’ampliació dels horaris d’accés que la construcció modernista va estrenar aquest 2018 coincidint amb la campanya turística, i que va permetre passar de 9 a 39 visites setmanals entre l’1 de juny i el 30 de setembre, s’ha mantingut vigent a l’octubre i tindrà continuïtat almenys durant els mesos de novembre i desembre. En els últims dies, coincidint amb el pont de Tots Sants, l’edifici ha fet el ple. Les cites per poder-hi entrar les està gestionant, tal com ja va fer durant l’estiu, Reus Promoció a través del Gaudí Centre. La programació inicialment confirmada finalitza al gener del 2019. No està descartat, amb tot, que aquesta pogués acabar allargant-se perquè la Casa Navàs aculli visitants en similars condicions tot l’any.

Les 138 hores de visita a la joia del Mercadal que es van posar a disposició del públic al 2017 han estat aquest estiu fins a 624. Com a mínim aquest mes i el vinent s’hi pot seguir entrant de dilluns a dissabte tres hores al matí –a les 11, les 12 o les 13h– i tres hores a la tarda –a les 16h, les 17 o les 18h–; i a les 11, les 12 o les 13h els diumenges i festius. La planificació pot estar subjecta a petites variacions puntuals.

Per veure l’interior de l’edifici obra de Domènech i Muntaner cal fer la reserva prèvia al 977010670 o al correu infoturisme@reus.cat. El preu de l’entrada general és de 10 euros. Els majors de 65 anys i els nens de 6 a 15 en paguen 8. Els menors de 5 anys no paguen. Les visites es realitzen en grups petits, sovint per a un màxim de deu persones, per buscar una qualitat alta i duren al voltant de 45 minuts. A la porta, cal posar-se proteccions als peus, no està permès fer fotografies i els recorreguts es realitzen en diferents idiomes i amb suports escrits.

Unes 4.321 entrades en 2 mesos

Els resultats que ha recollit la Casa Navàs en aquesta temporada alta, de qualsevol manera, són realment positius. Segons les dades facilitades per Reus Promoció a finals de setembre, aquest atractiu turístic havia augmentat enguany un 332% les entrades en comparació al període de l’1 de juny a l’11 de setembre del 2017, amb un total de 4.321 visitants en aquests dos mesos i escaig. Perquè l’increment pogués produir-se va esdevenir crucial aquesta ampliació de l’accés que va permetre passar de 9 a 39 hores de visita setmanals.

Xifres recollides igualment per Reus Promoció, i que mostren el balanç fins a l’agost detallen que, en aquest espai patrimonial, el 47% de visitants van ser catalans (amb un 15% procedents de Reus), un 19% espanyols (València, Madrid i País Basc) i un 34% internacionals. Entre els últims destaquen especialment els turistes francesos, que van ser fins a un 36% del total de visitants de fora de Catalunya i d’Espanya. També és remarcable la presència de turistes russos, un 18% del total de visitants internacionals que han volgut conèixer la Casa Navàs.

El recorregut parla de la figura de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner i dels primers propietaris, Joaquim Navàs i Josepa Blasco. S’hi veuen 200 metres quadrats de vitralls que converteixen aquesta en la casa particular amb més superfície d’aquest tipus a Europa, senyals de l’afició pels corrents d’higiene que no van deixar penjar algun tapís o clares referències al negoci tèxtil. A finals del 2017, l’empresari Xavier Martínez va fer-se amb la majoria de l’immoble, i va anunciar la voluntat d’«un règim d’entrada més complet».

Campanar i Pere Mata

Durant l’hivern també és visitable el Campanar de Reus, els dissabtes de 12 a 14h i de 16 a 18h, i diumenges i festius de 12 a 14h. El preu és d’1-2 euros. I l’Institut Pere Mata, en els mateixos horaris, amb un preu de 4-6 euros audioguia inclosa.

tracking