Diari Més

Educació

Robots per introduir els més petits en la programació

El Marià Fortuny forma en noves tecnologies

Imatge de nens d'Educació Infantil, en una sessió amb els Bee Bots a l'escola Marià Fortuny.

Robots per introduir els més petits en la programacióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els cursos de l’escola Marià Fortuny de Reus reben formació en robòtica, des dels més petits, a P3, fins als més grans, a sisè de primària. Es tracta d’una iniciativa que forma part del projecte STEAM, la col·laboració entre mestres de Ciències, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques, per agrupar aquestes assignatures en la formació amb noves tecnologies.

Per als més petits, els alumnes d’Educació Infantil, aquesta introducció a les noves tecnologies es fa de forma ben interessant, els nens de P3, P4 i P5 dediquen una hora a la setmana a jugar amb els Bee Bots, uns robots en forma d’abella, que serveixen perquè els més menuts entenguin els principis bàsics de la programació, a través d’ordres senzilles que han de donar al robot per aconseguir algun objectiu marcat.

D’aquesta manera, els més menuts comencen a aprendre els conceptes més bàsics de la programació, alhora que també practiquen altres coneixements, de manera, que aquest factor innovador queda integrat en l’aprenentatge.

Pel que fa als alumnes de Cicle Inicial de primària, que tenen entre sis i vuit anys, a banda de seguir treballant amb aquests robots, els infants també comencen a iniciar-se en la programació amb Code, un llenguatge que presenta una dificultat baixa, però que ja dóna als estudiants més recursos per seguir-se introduint en les noves tecnologies.

Els alumnes de quart i tercer, que són el Cicle Mitjà, ja comencen a programar amb Scratch, un sistema més complex, i també treballen la robòtica amb Lego. I els estudiants dels últims cursos, cinquè i sisè, a banda de seguir programant amb Scratch, passen a treballar amb Lego MindStorm, que encara requereix més complexitat.

No és el primer curs que l’escola Marià Fortuny de Reus ofereix formació en robòtica als seus alumnes, però enguany, han introduït aquest aspecte al currículum, i han ampliat les sessions i els recursos amb què treballen els alumnes de Cicle Superior de primària.

A banda de les hores que els alumnes del Marià Fortuny dediquen a la robòtica, alguns grups participen en la First Lego League, la competició de robòtica que es disputa a escala estatal. A més, des del centre, animen als seus estudiants a participar en esdeveniments sobre el tema, per exemple, tot i que l’escola no hi desenvolupa cap activitat, han estat animant els nens i nenes a visitar la primera edició de CatBot, la fira de robòtica del Camp de Tarragona, que tindrà lloc el pròxim cap de setmana a firaReus.

Donar opcions als estudiants

La directora del centre va comentar a aquest diari que una de les principals motivacions per decidir-se a oferir formació en robòtica i programació a tots els seus alumnes, és donar-los l’oportunitat d’adquirir coneixements en noves tecnologies «que cada cop són més necessaris».

A l’escola són conscients que gran part dels seus estudiants no té accés a activitats extraescolars en què es fomentin aquests coneixements, i per aquest motiu, des del Marià Fortuny van decidir incrementar la formació en aquestes matèries. A més, el sistema STEAM, integra les noves tecnologies en l’aprenentatge d’altres matèries del currículum d’Educació Primària.

tracking