Diari Més

Salut

Només 4 infermeres al CAP Sant Pere per atendre la població de 5.500 nens

Dues baixes sense cobrir a pediatria han fet repartir els pacients entre la resta de treballadores actives

Una imatge d'arxiu de la façana del CAP Sant Pere.

Només 4 infermeres al CAP Sant Pere per atendre la població de 5.500 nensOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les baixes laborals sense cobrir de dues de les sis infermeres de pediatria amb què compta el CAP Sant Pere han deixat el centre amb només quatre d’elles per atendre el servei, en un moment que coincideix amb les revisions a les escoles i la campanya de vacunació de la grip. Les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) Reus 1 i Reus 2, que conformen el CAP Sant Pere, sumen una població de referència d’uns 41.500 usuaris, prop de 5.500 dels quals serien nens. El sindicat USITAC denuncia que les quatre infermeres que continuen ara actives –fins dilluns eren tres– han hagut de repartir-se el volum de feina de les dues baixes, les urgències incloses. I que divendres vinent, almenys durant algunes hores a la tarda, no n’hi haurà cap. Aquest fet, precisa el secretari general del mateix sindicat, Josep Tutusaus, repercuteix en signes d’estrès a la plantilla i en un increment dels temps d’espera dels usuaris per ser atesos. «I si això no passa», apunta Tutusaus, «és per l’esforç de les infermeres que han de carregar amb aquest excés i dels pediatres que, a vegades, es troben sols».

Fonts de l’ICS consultades pel Diari Més reconeixen les dues baixes a pediatria i expliquen que aquestes «intenten cobrir-se sempre» i que això «es va fent en funció de les possibilitats i també de la durada de les baixes». Subratllen, en un altre ordre de coses, que altres quatre baixes d’infermeria a medicina general sí que s’estan cobrint i que, als equips del CAP Sant Pere, s’han afegit recentment dues infermeres, també de medicina general, per fer urgències durant la campanya de la grip. Fa alguns mesos, el centre també va incorporar dos pediatres. «Es cobreixen totes les baixes que es poden sempre que hi ha disponibilitat», conclouen.

Feines diverses i importants

Des d’USITAC expliquen que les feines de què s’encarreguen les infermeres de pediatria són diverses i van des de passar consulta conjuntament amb el metge fins a revisions, visites a les escoles, vacunacions o triatge, entre altres. Tenen una agenda pròpia. La planificació vigent preveu que al CAP Sant Pere treballin sis pediatres de la mà de sis infermeres. Ara, però, només hi ha quatre infermeres, «i això carrega els doctors també, perquè han de fer altres feines a banda de les que són pròpies i rebre, per exemple, pacients sense el triatge».

«El que no pot ser de cap manera», valora Tutusaus, «és que altres treballadors hagin de fer més, amb tot el desgast que això representa, perquè no es cobreixin les baixes per malaltia d’altres companys». El secretari general d’USITAC afegeix que, des del sindicat, «no entenem per què la direcció d’infermeria mira cap a un altre lloc» i lamenta que ahir mateix «hem rebut queixes de pediatres perquè la feina de les infermeres és molt important, és necessària i ha d’estar present». La situació resulta especialment delicada, tal com apunta, donat que «es tracta de nens i els casos que arriben són molt diversos, des de malalties a cures. Per això hi ha d’haver sempre els sis pediatres amb sis infermeres». Aquesta no és la primera vegada que USITAC reclama que es cobreixin baixes de llarga durada de treballadors de diferents àmbits del CAP Sant Pere.

tracking