Diari Més

Patrimoni

L'edifici més antic de la ciutat obre les portes als reusencs i a la cultura

El Castell del Cambrer ha estat remodelat i torna a l’activitat com a espai per a la ciutadania

Imatge de la sala superior del nou centre, durant els parlaments de les autoritats.

L'edifici més antic de la ciutat obre les portes als reusencs i a la culturaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Castell del Cambrer, l’edifici més antic de la ciutat de Reus, ja torna a estar obert a la ciutadania, i en aquesta ocasió, ho fa de manera molt més propera i amable, en la seva nova etapa com a Centre Cultural El Castell.

Després de la reforma, que va començar durant els primers mesos d’aquest 2018, i que tenia un pressupost de 144.450,00 euros, el Castell del Cambrer, un edifici històric del segle XII, i la construcció conservada més antiga de la ciutat de Reus, es troba en les condicions adients per convertir-se en un centre de referència per a la ciutadania i en un espai ideal per acollir iniciatives culturals de tota mena.

Durant les obres, que han servit per recuperar aquest espai, un dels objectius va ser dotar l’edifici de bona accessibilitat, pensant sobretot en les persones amb mobilitat reduïda que el vulguin visitar i utilitzar, i també es va adaptar la sala superior, que no havia estat mai abans de lliure entrada, perquè fos un espai adequat per acollir esdeveniments de caràcter públic, com ara conferència, xerrades, tallers o actuacions musicals.

Ahir al vespre, el nou centre cultural va obrir portes per primera vegada, i ho va fer amb motiu de l’exposició de les obres que van participar en el segons certamen Miró&Art, una iniciativa de l’empresa reusenca conjuntament amb el Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, per fomentar i promocions l’art.

L’exposició, que es podrà visitar de forma gratuïta en aquest espai emblemàtic del centre de la ciutat, agrupa fins a 47 obres d’artistes de diverses galeries del país, que van competir per convertir-se en la imatge de l’ampolla de Vermut Reserva Edició Limitada 2018. En aquesta ocasió, el fil conductor del certamen va estar marcat pel centenari del naixement de Joan Brossa, que se celebrarà durant el 2019, i que va inspirar les diverses obres, sobre formats molt diferents, que hi van participar.

Durant la inauguració de l’espai i l’exposició, hi van ser presents diversos representants de l’empresa Vermuts Miró, que van voler destacar la importància que tenen l’art i la cultura per a una marca com la seva, el president del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, Gabriel Pinós, que va voler elogiar el nou espai, i la qualitat de les obres que s’hi exposen, i l’alcalde de Reus, Carles Pellicer.

El batlle reusenc va voler destacar el retorn del Castell del Cambrer a la ciutadania reusenca. Pellicer va remarcar que aquest edifici original del segle XII, iniciava una nova etapa en què «la cultura tindrà un paper dominant», i va apuntar que és important que els ciutadans es facin seus edificis històrics com aquest, i que espera que es converteixi en un «espai de referència» per als reusencs, i per a la pràctica de la cultura.

L’alcalde també va voler posar èmfasi en la importància que Reus dóna a la cultura i al patrimoni, i que la «recuperació» d’un espai com aquest era motiu d’alegria.

L’artista guanyadora

L’obra guanyadora, que ja il·lustra l’etiqueta d’aquesta edició especial de Vermuts Miró, és de Claire James-Dupain i es titula Invisible Brossa. Durant l’acte d’ahir al vespre, el poc més de mig centenar de persones que omplien el Castell del Cambrer, van poder gaudir d’una actuació en directe d’aquesta artista, que a banda de dedicar-se a les arts plàtiques, també es dedica a la música. Durant l’actuació, els presents van poder comprovar la bona sonoritat de què disposa el nou Centre Cultural.

tracking