Diari Més

Sanitat

El nou Pla de Salut inclou polítiques transversals en tots els àmbits

Parteix del concepte que la salut depèn de diversos factors externs i interns que van molt més enllà de l’assistència sanitària

Imatge de la presentació del Pla de Salut, amb la regidora Noemí Llauradó.

El nou Pla de Salut inclou polítiques transversals en tots els àmbitsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou Pla Local de Salut pretén promoure-la de manera transversal, intersectorial, participativa i donant importància a la visió de gènere. Així va descriure el nou document la regidora de Sanitat de l’Ajuntament de Reus, Noemí Llauradó, en la presentació del nou Pla després de la seva aprovació al Ple. El document vol tractar la salut més enllà de l’assistència sanitària, i donant importància a tots els factors externs que formen part de la vida dels ciutadans i que poden afectar a la seva salut.

El Pla de Salut, que va ser elaborat de forma participativa pel Consell Municipal del sector, es divideix en diversos àmbits com l’estabilitat econòmica, l’educació i la cultura, el context social i comunitari, l’atenció sanitària, l’entorn i el medi ambient, i la governança i les competències municipals. En la redacció no hi van participar només els representants polítics, sinó també tècnics i representants de diverses entitats i col·lectius que formen part de la comunitat sanitària a escala local.

Per elaborar el Pla de Salut definitiu que va acabar aprovant el Ple de l’Ajuntament aquest dilluns, el primer pas va consistir a fer una diagnosi profunda dels elements que intervenen en la salut dels ciutadans, i també, de l’estat de la ciutadania reusenca. A partir d’aquesta diagnosi es van començar a detectar quines eren les necessitats de la ciutat en matèria de salut, i d’aquest informe, en van sorgir les 43 accions, repartides en els diversos àmbits, que constitueixen el document final.

Amb el Pla s’ha detectat que a banda de la genètica i els hàbits de cadascú, en la salut també hi contribueixen altres elements com l’estat laboral, l’habitatge, la situació econòmica, el medi ambient, l’accés a l’educació i a la cultura, i l’entorn en què vivim. Les 43 accions que recull el Pla, que s’ha previst en un termini de quatre anys, estan pensades per tenir impacte en aquests aspectes.

Una taula transversal

El primer pas per implementar el nou Pla de Salut serà la constitució d’una taula que estarà formada per tècnics de totes les regidories de l’Ajuntament de Reus, que estudiaran i decidiran com s’implementaran les accions que formen el document. Es tracta d’una fórmula molt innovadora, ja que fins ara, no s’havia realitzat un pla de treball tan transversal.

Les accions estan categoritzades per prioritat seguint el mètode Hanlon, que determina la importància segons diversos criteris com la magnitud, la factibilitat, l’efectivitat, entre d’altres. I que ajudarà a determinar quines accions seran les primeres a dur-se a terme.

A banda d’impulsar accions que repercuteixin en la salut de la ciutadania des de diversos àmbits com la cultura, el medi ambient o l’economia, el Pla també preveu incloure en la xarxa de salut el teixit associatiu de la ciutat i les persones que figuren al Registre Ciutadà, ja que la xarxa social i veïnal pot tenir una gran importància en la cura de la salut i la prevenció amb accions quotidianes i tan habituals com preocupar-se pels veïns.

El nou document també pretén incloure la visió de gènere i LGTBI en la salut, ja que històricament, la sanitat s’ha tractat des d’un punt de vista masculí, i una ampliació de la perspectiva pot contribuir a millorar l’assistència.

tracking