Diari Més

Societat

Reus enllesteix la nova ordenança d'animals

La nova normativa prohibeix la venda ambulant d'animals i posa el focus en problemàtiques com el control de les colònies de gats i, sobretot, dels coloms

Un grup de coloms menjant restes damunt la taula d'un local de restauració a Reus.

Un grup de coloms menjant restes damunt la taula d'un local de restauració a Reus.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus ja té enllestida la nova ordenança municipal d'animals que passarà per plenari el pròxim dilluns 15 d'octubre. L'Ajuntament ha destinat el darrer any i mig a treballar el text de la nova norma, que es remuntava al 1990 -i amb una modificació l'any 1998. El govern presumeix d'haver-ho fet amb la complicitat de grups polítics i entitats animalistes. La nova normativa prohibeix la venda ambulant d'animals i posa el focus en problemàtiques com el control de les colònies de gats i, sobretot, dels coloms. La ciutat pateix una massificació de més de 30.000 coloms. El cens d'animals de companyia també és un dels punts destacats a fi de disminuir els abandonaments i garantir una tinença responsable. En el darrer any i mig s'han registrat a la ciutat més de 4.700 gossos.

Des de l'inici de la campanya 'No et perdis', el març del 2017, a la ciutat s'han censat 4.744 gossos, el que representa multiplicar per 300 el registre, segons ha dit el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, el qual ha destacat l'èxit de la campanya per afavorir al registre d'animals al municipi de residència a fi de disminuir els abandonaments i garantir una tinença responsable. Actualment a Reus hi ha censats un total de 11.350 gossos, gats i fures.

El cens d'animals i la identificació amb xips és un dels nous aspectes que s'inclou en la nova ordenança. El regidor insisteix en què l'Ajuntament manté bona predisposició, i lluny d'un afany sancionador, sempre es donaran 30 dies de marge al propietari que se l'enxampi amb un animal sense censar. El mateix marge es concedirà a qui no tingui la llicència de gos perillós. La sanció en aquests casos pot comportar multes des dels 2.400 euros fins als 15.000 euros.

On el consistori vol incidir directament és regular els animals exòtics o salvats, en concret, els coloms. S'estableix l'obligació dels propietaris dels immobles i establiments d'implementar mesures dissuasòries o correctores adients. La prova experimental amb pinso esterilitzant va donant els seus resultats -la població s'hauria aconseguit reduir en poc més d'un 10%. Ara s'està pendent de la licitació per col·locar entre sis i vuit punts de subministrament pel centre.

Però, donat que la mesura pot trigar uns cinc anys a resultar eficient, el consistori manté les captures en gàbies, una pràctica per la qual alguna entitat animalista ha posat el crit al cel i va amenaçar amb denunciar el govern. Rubio, que ha negat haver rebut cap denúncia, ha dit que cal mantenir aquestes captures davant la problemàtica de la ciutat amb la massificació de coloms, si bé no queda recollit de forma específica en la nova ordenança municipal.

«Tenim més de 30.000 coloms en una població de 105.000 habitants, quan a Barcelona la xifra és poc més de 40.000, amb un milió de veïns», compara Rubio, que ha tret ferro a crítiques rebudes, tot insistint en què el text de l'ordenança ha rebut el beneplàcit d'altres entitats animalistes. «Ha estat un document llarg fruit d'un procés obert i participatiu amb entitats pro-consens, malgrat que també hem vist alguna actitud poc col·laborativa», ha sentenciat.

En la mateixa línia, queda regulada la gestió de les colònies de gats i només permet que persones o entitats autoritzades els puguin alimentar pel carrer. Tampoc es permetrà la venda d'animals de forma ambulant ni la seva exposició en fins comercials a la via pública. «És una normativa que aposta per la convivència i la tinença responsable», ha conclòs Rubio. L'ordenança se sotmetrà a votació al pròxim ple. El PSC i la CUP ja han comunicat que la rebutgen.

tracking