Diari Més

El foc tanca les festes de Misericòrdia

La Carretillada del Ball de Diables de Reus i el piromusical des del Santuari van ser els últims actes d’una jornada plena de ritme i tradició

Imatge del Ball de Diables davant del temple de la Mare de Déu de Misericòrdia.

El foc tanca les festes de MisericòrdiaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Festa Major de Misericòrdia de Reus, coneguda com la petita, va viure ahir el seu dia gran, marcat pels actes tradicionals al Santuari de la patrona reusenca. La jornada va arrencar amb la Baixada del Seguici, la marxa que emprenen els elements de Reus des de la plaça de la Pastoreta fins al Santuari, recorrent el passeig de Misericòrdia, encapçalats pel Ball de Pere Joan Barceló.

Els actes tradicionals d’aquesta jornada festiva van continuar a la tarda, a la mateixa plaça del Santuari, epicentre de la Festa Major de Misericòrdia, amb les ballades, protagonitzades pels Gegants, el Carrasclet, els Nanos, el Basilisc, la Mulassa, les danses i balls, i els altres elements del Seguici Festiu de la Ciutat. Més tard, va ser el torn de la diada castellera dels Xiquets de Reus, la Baixada del Ball de Diables, el Ball Solemne Curt de l’Àliga de Reus dins el Santuari de Misericòrdia, les actuacions de foc de la Víbria i el Drac, la Carretillada i el piromusical que va acomiadar les festes.

Enguany, les festes de Misericòrdia van tenir un significat especial per a la Colla del Lleó de Reus, que a banda d’haver estrenat el Lleó petit, que es va incorporar al Seguici Infantil de la ciutat, van acomiadar el seu cap de colla, Josep Lluís Rius, que després de més de 25 anys implicat en la Festa Major, va voler fer un pas al costat i apartar-se de la primera línia dels actes tradicionals de Reus, i les ballades de la tarda d’ahir al Santuari, van ser les seves últimes danses amb el Lleó de Reus.

Els Xiquets de Reus van fer també la seva actuació davant de Misericòrdia, una diada que van arrencar descarregant el 3de8, després d’haver-ne desmuntat el primer intent un 2de7, i finalment del 5de7. Els de la camisa avellana van finalitzar l’actuació amb un vano de 5.

Mentre els diables arribaven al Santuari fent la seva tradicional Baixada, va ser el torn del Ball Solemne Curt que l’Àliga de Reus ofereix tradicionalment a l’interior del temple. Un moment que, per les dimensions del Santuari, només poden presenciar uns quants afortunats, però que s’ha anat convertint en un dels instants més àlgids del dia de Misericòrdia, perquè precedeix els últims actes tradicionals de les festes. Tot i que durant una estona, el cel ennuvolat feia pensar que es podia repetir la pluja de l’any passat, va acabar lluint una gran lluna plena al cel.

La Carretillada

Un dels moments més esperats de la nit, va ser la Carretillada del Ball de Diables de Reus, un acte que va omplir de foc i llum el Santuari de Misericòrdia. Enguany, els tres avisos d’honor, reconeixement que atorga l’entitat, van estar protagonitzats pel Club Natació Reus Ploms, en commemoració del seu centenari, per la Pastisseria Huguet, per la promoció de la Festa Major a través de les figures de mona del Seguici Festiu de la ciutat, i per Francesc Mercadé, per la seva trajectòria de 50 anys com a diable. Després, va ser el torn dels tabals, els instruments de percussió que acompanyen els diables, de donar el tret d’inici a la Carretillada entonant el toc del Ball de Diables, un ritme que el públic de la plaça va voler acompanyar picant de mans. Tot seguit, el Ball de Diables va omplir de foc l’entrada del temple, combinant les carretilles i els sortidors amb la pirotècnia que havien instal·lat en altres punts del Santuari, per completar la pluja de foc que va banyar el temple durant prop de vint minuts.

En acabat, el piromusical, va posar punt final a les festes de Misericòrdia.

tracking