Diari Més

Tradició

La plaça Prim para l'orella en l'estrena de la rumba i el vals del Basilisc

La bèstia va fer ahir una aturada a la cercavila per presentar les dues noves peces, creades per Roger Conesa, que amplien el seu repertori musical

Les dues músiques van interpretar-se ahir al vespre per primera vegada.

La plaça Prim para l'orella en l'estrena de la rumba i el vals del BasiliscOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Basilisc va irrompre ahir a la plaça Prim, prop de les vuit del vespre, per fer-hi sonar per primera vegada dues noves peces musicals: un vals i una rumba. El vals serà un complement de la Marxa del Basilisc, que tot i que també servirà als portadors per fer-lo ballar, esdevindrà una alternativa a la cançó que pot escoltar-se mentre l’element festiu avança. La rumba, al seu torn, ampliarà el repertori de danses de l’Estol del Basilisc. La bèstia, que l’any passat va celebrar el seu desè aniversari, va congregar grans i petits, en silenci, per assistir al desplegament del seu particular repertori tot coincidint amb la vigília de Misericòrdia.

Les dues peces musicals al ritme de les quals va començar a ballar ahir el Basilisc han estat creades per Roger Conesa, un compositor i arreglista tarragoní. Conesa ja havia firmat anteriorment temes i arranjaments de música tradicional per a altres entitats del territori. El Basilisc de Reus va ser el primer element festiu de Catalunya que representava aquest animal mitològic amb cos de gripau, cap de gall i cua de serp, i que «mata amb la mirada».

La bèstia, que va sorgir del taller de l’escultor Manel Llauradó, té un vincle especial amb la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de Misericòrdia, ja que va ser presentat dins els actes d’aquestes festes l’any 2007. I la colla també va escollir la Festa Major de setembre per tal que el Basilisc petit, la rèplica que fa ballar la canalla, sortís de l’ou. Tot i que el Basilisc és l’element de bestiari més nou del Seguici Festiu de Reus, també és un dels més coneguts, ja que la seva originalitat i el seu aspecte vistós, marcat sobretot pels ulls, que s’il·luminen en algunes ocasions, fan que la canalla el reconegui amb facilitat.

La incorporació del vals i la rumba, les dues noves danses que, des de la presentació d’ahir a la plaça Prim, ja han passat a formar part del repertori del Basilisc, repercutiran en què els portadors de la bèstia tinguin més varietat a l’hora de fer-la ballar. Un fet, aquest, que servirà per engrescar encara una mica més els reusencs que s’hi acosten en les cercaviles o en els balls de lluïment.

Un vermut rumbero

L’Estol del Basilisc de Reus també organitzarà un concert per mostrar les noves cançons a la ciutadania aquest dissabte 29 de setembre, un acte que igualment servirà per allargar un pèl més les festes de Misericòrdia. El concert tindrà un format vermut, ja que se celebrarà al migdia i s’oferirà aquesta tradicional beguda reusenca a la gent que s’apropi fins a la plaça d’Evarist Fàbregas, al costat del Passeig Comercial El Pallol, per gaudir amb el Basilisc d’aquesta nova proposta musical. La cita és a les onze del migdia, amb la Banda de l’Estol i amb Mam Reyes. Alhora, hi haurà una cercavila pel centre de la ciutat amb el Basilisc petit i la banda Trifàsic. El concert durarà des de les dotze del migdia fins a dos quarts de tres de la tarda. Abans, però, avui mateix, el basilisc tindrà oportunitat de tornar a ballar les noves peces confeccionades per Roger Conesa. Ho farà durant la baixada del Seguici Festiu de la ciutat fins al santuari. També a les ballades de Gegants, Nanos, danses i bestiari, a partir de les cinc de la tarda al mateix escenari.

tracking