Diari Més

Judicial

El nou jutjat de família de Reus s'activa per alleugerir la càrrega d'instància

L’òrgan, que es posarà en marxa l’1 d’octubre, suma 9 empleats per atendre divorcis o adopcions al partit judicial, el qual ofereix servei a 188.000 veïns

La consellera Ester Capella, al centre, parlant amb el jutge degà, Diego Álvarez de Juan, als jutjats.

El nou jutjat de família de Reus s'activa per alleugerir la càrrega d'instànciaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou jutjat de primera instància número 7 de Reus, el primer d’exclusivament destinat a família dins el partit judicial, s’activarà aquest diumenge i entrarà en funcionament l’1 d’octubre. Hi treballaran nou professionals entre auxiliars judicials, tramitadors i gestors processals, a banda del jutge i del lletrat. L’edifici de l’avinguda Marià Fortuny ha equipat, a través del Departament de Justícia, les dependències de l’òrgan de recent creació amb mobiliari i punts de xarxa, telefonia, prestatgeries per a l’arxiu de gestió, despatxos i també una sala polivalent.

La consellera de Justícia, Ester Capella, que va inaugurar-lo ahir, explicava que el jutjat de família de Reus és fruit de l’«acord a què va arribar el conseller Carles Mundó amb el llavors ministre Rafael Catalá» i que «feia 8 anys que no es creaven nous òrgans a Catalunya». Ara, se n’obriran 14 amb una inversió de 7,4 milions. Capella va mantenir una breu trobada amb el jutge degà, Diego Álvarez de Juan, i la fiscal degana, Maria Cinta López. Instància 7, diu, «és un jutjat reclamat des de feia molt de temps per la ciutat» i representarà «un reforç important» al partit, que ofereix servei a 28 municipis del Baix Camp, amb una població de 188.000 habitats, i afronta una important càrrega de feina.

Els jutjats de família s’especialitzen en separacions, divorcis, matrimonis, filiacions i adopcions, principalment. El jutjat de primera instància número 7 de Reus també decidirà sobre capacitacions i internaments, com ara quan un adult no és responsable dels seus actes per motius de salut física o mental. Al partit, les incapacitacions i els internaments es continuaran distribuint com abans entre els set jutjats de 1a instància actuals. En total, Reus té –el nou inclòs– 15 jutjats, a més del jutjat de Guàrdia, el Deganat, el Registre Civil i la Fiscalia. Hi treballen 169 persones.

Problemes de congestió

La ciutat acull l’Institut Psiquiàtric Pere Mata, una entitat de serveis de salut mental que atén una àmplia població de la comarca i genera un gran volum de feina als tribunals. A aquesta situació havia al·ludit freqüentment el Col·legi d’Advocats de Reus a l’hora de reclamar, tal com ha fet sovint, la creació del nou jutjat de família. La posada en marxa de l’òrgan ajudarà a descongestionar la saturació que pateixen els jutjats de primera instància de la ciutat, especialment en internaments i capacitats.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va detectar al juliol «greus problemes de congestió» a la jurisdicció de primera instància de Reus, en especial al número 1, i a determinats jutjats d’instrucció. En aquest sentit, demanava a inspecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) «que s’abordi la situació de greu retard i significatives disfuncions» que mostren alguns òrgans. Primera instància a Reus ingressa més del doble d’assumptes del que estableixen els mòduls del CGPJ. A Catalunya, ara, la ràtio de jutges és de 10 per 100.000 habitants.

«Han de ser absolts»

Sobre el procés judicial vinculat al govern català, Capella va valorar ahir que «estan subjectes a un procediment judicial unes persones que no hi haurien d’estar perquè els fets que se’ls imputen no són delictius». «Esperem que la resolució judicial que es dicti sigui una resolució justa: les persones han de ser absoltes», apuntava la consellera de Justícia, que va dir que «esperem que els tribunals espanyols estiguin a l’alçada dels europeus».

tracking