Diari Més

Medi ambient

Crida per rescatar un cavall que va ser estrella de la doma clàssica

Recullen fons per dur l’animal d’una finca de Reus a Roquetes i ‘jubilar-lo’

Una campanya espera finançar l'atenció i recuperació de l'equí.

Crida per rescatar un cavall que va ser estrella de la doma clàssicaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Club Ecuestre Las Ilusiones, amb seu a Roquetes, ha iniciat una campanya de recaptació de fons per rescatar el Richman, un «cavall de 19 anys que ha competit fins als 16 a la doma clàssica, on era molt bo» i que va ser «abandonat» quan va deixar de recollir bons resultats. Llavors, una persona va recollir-lo i l’ha mantingut un temps a una finca de Reus però ja no se’n pot seguir fent càrrec.

La Ilusiones busca 300 euros per les despeses del trasllat des de la capital del Baix Camp a uns terrenys de tres hectàrees a Roquetes on, explica la propietària del club, Sarah Tepass, podrà tenir «una segona vida». Els fons, apunta Tepass, serviran per cobrir l’atenció veterinària que l’animal necessita, la seva manutenció durant un període de recuperació i el combustible per moure’l de lloc. El club ja ha trobat el vehicle per poder fer el trajecte, que es realitzarà a principis de setmana. La recaptació està activa a través del perfil de Facebook del Club Ecuestre Las Ilusiones.

Un cop el cavall es trobi del tot en bones condicions, concreta Tepass, «el que farem és buscar algun particular que el vulgui, que el tingui aquí o bé que disposi d’un espai adequat, però que ens permeti fer el seguiment de l’estat de l’animal». Aquesta última és una condició «sense la qual no el donem mai perquè no volem que cap cas derivi en un nou abandonament». Des que iniciés la seva activitat a Roquetes, ara fa un any i mig, el club ha recuperat «3 o 4 cavalls», en aquest espai on el rescat es compagina amb el pupil·latge i rutes. Més enllà dels diners, Las Ilusiones fa una crida per rebre pinso, palla, alfals, avena, mantes i cordes, entre altre material vinculat als cavalls.

Abandonaments al camp

La propietària del club lamenta que «és freqüent que aquest tipus de cavalls s’abandonin al camp o es duguin a l’escorxador quan els seus amos pensen que ja no serveixen» i recorda que «existeixen opcions per a la jubilació dels cavalls on, pagant una quota, hi ha centres que se’n fan càrrec i l’animal acaba de tenir una vida digna». En la situació particular del Richman, com també en la d’altres, «el veterinari haurà de fer la revisió però és possible que aparegui algun problema digestiu o similar».

Avui, afegeix Tepass, «pràcticament cada particular que té un tros de finca té també un cavall, però gairebé sempre cometen moltes errades que l’animal acaba pagant per una mala dieta o, simplement, per no conèixer-ne el maneig o adonar-se que necessita aigua fresca i no d’un bidó, una dieta equilibrada, una bona higiene bucodental i unes potes sanes». De vegades, «tampoc no saben la despesa que suposa tenir un cavall en bones condicions i cada cop en veiem més en estat crític».

tracking