Diari Més

Medi Ambient

Una ONG denuncia l'Ajuntament a la Fiscalia per «maltractar» els coloms

Nova Eucària s’adreça a l’alcalde, Carles Pellicer, i al regidor Daniel Rubio i apunta «un delicte penal»

Els ajuts es destinen a reduir la proliferació de coloms, entre d'altres espècie plaga.

Injecció de mig milió d'euros als ajuntaments per a la gestió de plagues i la recollida d'animals abandonatsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nova Eucària ha presentat, davant la Secció de Medi Ambient de la Fiscalia Provincial de Tarragona i amb data del 28 d’agost, una denúncia contra l’Ajuntament de Reus per «la presumpta comissió dels delictes de maltractament animal amb resultat de mort» previstos al Codi Penal, tal com recull el document. L’acció, motivada per l’activació, per part del consistori, de la campanya Ajuda’ns a controlar la població de coloms que vol rebaixar la xifra de 40.000 exemplars detectats a la ciutat, l’emprèn l’ONG en considerar que aquesta «és il·legal» perquè vulnera normatives d’àmbit català, estatal i europeu. S’adreça, explica la directora de l’entitat, Anna Carbonell, tant a l’alcalde, Carles Pellicer, com a la regidoria de Medi Ambient i al seu responsable, Daniel Rubio. En cas de prosperar, la denúncia podria arribar a comportar, precisa Carbonell, «sancions econòmiques o la inhabilitació dels càrrecs públics» per un suposat «delicte penal».

En l’apartat de fets, el text lliurat a la Fiscalia detalla que «el maltractament animal és un factor que predisposa a la violència social i, a la vegada, és una conseqüència de la mateixa». També que «la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Reus ha comès un presumpte delicte de maltractament animal amb agreujant de crueltat» en relació a les aus. Carbonell explica que Nova Eucària havia sol·licitat en diverses ocasions que el govern reusenc fes una aturada en les actuacions sobre el control dels coloms i accedís a mantenir una reunió amb l’ONG per repensar-les, però que «no ens han arribat a contestar mai» i l’entitat ha decidit, llavors, acudir als jutjats. Nova Eucària ha enviat aquest dimecres un comunicat informant de la denúncia. Fonts municipals han declinat fer declaracions sobre aquest tema.

Una campanya «ridícula»

La campanya és, per a la directora de Nova Eucària, «exagerada, ridícula i discriminatòria». El punt de més rellevància és «el mètode d’extermini que es fa servir a Reus i que vulnera les directrius europees perquè no és selectiu», assegura Carbonell, que diu que l’Ajuntament «posa gàbies obertes on entren les aus i que després queden tancades i els animals moren per diversos motius: inanició, cops de calor. Les mortes passen al crematori i la resta són gasificades, depenent de l’empresa que se’n faci càrrec». El sistema, manté, «no té en compte quin tipus d’ocell hi entra ni si es tracta d’espècies protegides» a banda que «no és ètic ni eficaç». Un altre dels punts que ha posat l’ONG en alerta és el tancament de fonts per evitar que les aus hi beguin, perquè «la privació d’aliment no és legal i vulnera la llei de protecció d’animals catalana». Sobre l’ampliació dels dispensadors de pinso anticonceptiu que Medi Ambient va anunciar, Carbonell diu que «no en fan servir un d’homologat».

Hi ha uns 40.000 exemplars

L’Ajuntament, al moment de fer pública la campanya, va justificar-la en la necessitat de control de la presència de coloms a la ciutat, sobre els quals considera que hi ha una «sobrepoblació» pels prop de 40.000 exemplars registrats. I va advertir, entre els «problemes» que un excés de les aus genera, «malalties, sorolls, desplaçament d’altres espècies, problemes socials i veïnals, deteriorament d’immobles i de mobiliari, contaminació de les fonts i perill per al trànsit». A Nova Eucària valoren que «el fet que la població sigui excessiva és culpa dels mètodes que fan servir perquè, amb ells, els coloms es reprodueixen més i, per això, mai poden dir que la població està controlada». «La sobrepoblació», afegeix Carbonell, és «perjudicial per a les mateixes aus» i «per controlar-la, el que s’ha de fer és emprar pinso de nicarbazina». La directora de l’ONG conclou que els mètodes actuals són «il·legals i no selectius». Nova Eucària també està valorant denunciar l’Ajuntament per treballar amb l’Última Llar.

Prop de 100.000 euros l’any

El consistori es deixa cada exercici uns 100.000 euros en el control de la població de coloms. Només al 2017, amb els sistemes de xarxa i de gàbies, Reus va realitzar unes 6.000 captures de coloms. L’Ajuntament també fa vols amb falconeria, ha alertat els propietaris d’immobles abandonats i multa alimentadors.

tracking