Diari Més

Societat

Les monges clarisses de Reus canvien la costura per rebosteria per subsistir

El seu producte estrella són les galetes d'avellana

Les galetes d'avellana.

Les Germanes Clarisses elaboren una nova galeta amb avellana de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les monges clarisses del Monestir de Santa Clara de Reus han hagut de canviar les seves tradicionals ocupacions de costura per l'elaboració de galetes de diferents sabors per poder subsistir i guanyar alguns diners.

El motiu és que les religioses s'han fet grans i ja no poden cosir, i les més joves no saben sargir, apedaçar, brodar i planxar, que era el tradicional aliment de les monges del monestir.

La clarissa Teresa Pujal, que presideix la Federació de Germanes Clarisses de Catalunya, Castelló i Menorca, ha explicat a Efe que estan «molt contentes» amb la seva nova labor de rebosteria perquè «molts turistes compren les nostres galetes i les venem bé tot i que encara no tenim molt benefici».

Les monges van decidir començar a elaborar galetes fa tres anys «quan les germanes més grans van morir i les que s'havien encarregat les tasques tradicionals de la vida contemplativa com sargir, brodar i planxar ho van deixar de fer perquè se sentien cansades per l'edat».

«Nosaltres no sabíem cosir així que ens vam plantejar fer alguna tasca diferent i vam començar la iniciativa de l'obrador i l'elaboració de galetes», ha confessat Pujal.

Al monestir de Santa Clara actualment hi viuen 12 religioses i 5 d'elles es dediquen a la rebosteria.

Treballen de dilluns a dijous de 9.30 hores a 12.45 hores, «encara que quan hi ha més feina treballem a la tarda», assegura la germana Pujal.

Les germanes que es dediquen a la rebosteria, ho fan mentre la resta cuina, planxa o neteja el monestir, «encara que nosaltres també col·laborem en aquestes ocupacions», aclareix Pujal.

El seu producte estrella són les galetes d'avellana, el producte típic de Reus, «són les que més es venen i tot i que encara no podem certificar en els nostres envasos que usem avellanes de la comarca, ho fem».

A part de les galetes d'avellana, les clarisses de Reus també elaboren dolços de coco i xocolata, galetes integrals amb panses i també d'anís, que després es venen en diferents establiments de la província deTarragona.

Aquests dolços es poden comprar en el mateix Monestir de Santa Clara, a la Botiga Baró de Reus, a la Botiga Giner de Reus, a la Llibreria Catòlica de Reus, a la botiga de la Catedral deTarragonai a la botiga del Monestir de Poblet.

«De moment no hem pensat a exportar les nostres galetes fora de la província però no descartem res», ha assenyalat la germana Pujal.

El preu de les galetes oscil·la entre 2,50 i 2,90 euros les borses de 6 a 8 unitats i entre 8 i 9,50 euros les caixes de 18 a 20 galetes.

La germana Pujal ha assegurat que elles mateixes elaboren els dolços, els empaqueten i en alguns casos els reparteixen, «encara que també hi ha missatgers i propietaris que vénen a recollir-les per transportar-les als punts de venda».

«Acabem de començar amb el projecte de l'obrador i encara no tenim molt marge de benefici però ja no tenim pèrdues», ha assenyalat la religiosa.

«Sobrevivim gràcies a les pensions de les germanes més grans que estan jubilades i nosaltres paguem la quota d'autònomes per tenir alguna cosa quan ens jubilem», ha revelat la germana Pujal, que és llicenciada en Filologia i viu al monestir des de fa 30 anys.

Va entrar en l'ordre de les clarisses quan tenia 23 anys i anteriorment havia treballat de traductora. Res a veure amb la rebosteria.

tracking