Diari Més

Infraestructures

L'Aeroport ajorna la implantació dels vols sanitaris sense controlador

Aena, que preveia desplegar al juliol el Reial Decret que permetrà prescindir de la torre, fixa ara a finals d’any l’activació a Reus

La torre de control de l'Aeroport de Reus, en una imatge d'arxiu.

L'Aeroport ajorna la implantació dels vols sanitaris sense controladorOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Operar vols ambulància sense la presència de controlador a l’Aeroport de Reus no resultarà possible, com a mínim, fins a finals d’any. Tot i que Aena havia previst la implantació del sistema a les instal·lacions de la capital del Baix Camp perquè entrés en funcionament al juliol, el desplegament del Reial Decret 703/2016, que permetrà aeroports de l’Estat que no disposen d’horari operatiu 24 hores rebre avions d’assistència mèdica urgent i de trasllat d’òrgans prescindint del suport de la torre de control s’està produint a un ritme més lent del que s’esperava.

Fonts de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (Aesa), un dels actors involucrats en l’activació d’aquest mecanisme –en la qual també treballen Aena i el gestor de navegació aèria Enaire– i que resulta cabdal per la seva funció de validar-lo, asseguraven fa pocs dies al Diari Més no haver rebut encara la documentació pertinent, la qual ha de remetre Aena, per autoritzar els vols d’aquest tipus. Al seu torn, fonts d’Aena es limitaven a explicar que, ara mateix, el desplegament no té un calendari precís i que, en qualsevol cas, l’ús de l’Aeroport sense controlador ni personal no serà viable almenys fins l’últim tram d’aquest 2018.

Aesa havia confirmat, al seu moment, la planificació que els vols ambulància sense controlador fossin una realitat al juliol. I atribueix a Aena al ball de dates. Sobre aquest punt, des d’Aena precisen únicament la conveniència que la implementació d’un mecanisme d’aquest tipus es dugui a terme fora de la temporada turística, on l’equipament assoleix el seu màxim d’activitat, per tal de no interferir de cap manera amb aquesta.

Transport fora d’horari

El govern estatal precisava, en la resposta a una pregunta formulada al Congrés per ERC i amb data del 23 de gener, que «Aena està implementant, sota la supervisió d’Aesa» el protocol per incorporar els coneguts com a vols instrumentals, que realitzen enlairaments i aterratges sense controlador a la torre ni personal a l’aeroport i on guanyen especial pes els sistemes de referència de l’avió i la perícia del pilot. Detallava que es farà servir per als vols ambulància «quan sigui essencial un transport immediat i ràpid, fora de l’horari». I concretava que «està previst que la implantació d’aquest procediment operatiu a l’Aeroport de Reus finalitzi al mes de juliol d’enguany». Fins ara, però, encara no se n’ha operat cap en aquestes circumstàncies. L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), amb tot, ja havia estat notificada «per part d’Aena» que «el Reial Decret es posaria en marxa mitjançant un procediment de l’horari operatiu fora de l’aeroport per garantir l’operació on no es disposés d’horari 24 hores» i que entre els aeroports on tot plegat es duria a terme hi havia Reus.

Avui, l’activitat a la torre de control és obligada per llei durant el funcionament dels aeroports. En els vols instrumentals, que no es valen de les indicacions del controlador perquè no n’hi ha, el pilot només notifica l’èxit de les maniobres un cop consumades. La nova mesura representaria, en el cas de Reus, deixar de mobilitzar treballadors fora de la seva jornada.

Des d’Aena insisteixen en que el sistema de vols ambulància sense l’assistència del controlador és sempre completament segur i no comporta perjudicis en cap àmbit. Al 2017, i segons dades de l’OCATT, 4 òrgans dels 22 donants de la província van ser traslladats per avió, 2 dels quals van emprar l’Aeroport de Reus i altres dos, el del Prat.

El SEM, al Sant Joan

D’altra banda, i tal com va avançar aquest rotatiu, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha començat a realitzar el 15 de juliol els primers vols nocturns amb els nous helicòpters adquirits al 2016. S’han fet quatre trasllats de pacients. Tres dels vols, els primers que se n’han operat a les fosques al global de Catalunya, han tingut lloc des de l’Hospital Sant Joan de Reus, pioner en aquest àmbit.

tracking