Diari Més

Una dona de 83 anys espera cinc dies perquè l'operin del fèmur trencat

La pacient, que té alzheimer, va caure divendres i no va tenir quiròfan disponible al Sant Joan fins ahir

El dia 10 es va produir l'ingrés a la segona planta.

Una dona de 83 anys espera cinc dies perquè l'operin del fèmur trencatCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dona de 83 anys ha hagut d’esperar-se durant cinc dies, des de divendres 10 d’agost, ingressada a l’Hospital Sant Joan de Reus per poder sotmetre’s a una operació de fèmur. La dona, que pateix alzheimer en estat avançat i rep atenció a una residència, va caure, va trencar-se l’os i va ser traslladada al centre hospitalari, on van realitzar-li diferents proves. Després de gairebé una setmana, ahir a dos quarts de set de la tarda va ser finalment intervinguda per col·locar-li els claus i la placa que la seva cama necessitava. La família, tot i que alleujada pel desenllaç positiu, denunciava aquest dimecres la situació i assegurava haver rebut la informació, per part del personal mèdic, que la demora era deguda a la limitació de quiròfans que es dóna al centre coincidint amb el període d’estiu. L’operativa del Sant Joan per al mes d’agost, facilitada al seu moment des del mateix Hospital, preveu tenir només tres quiròfans actius del total de set amb què compta l’edifici i el tancament d’una de les tres unitats quirúrgiques disponibles, la de traumatologia, entre el 23 i de juny i el 30 de setembre.

Des del dia 10 i fins ahir, tal com apunta al Diari Més el gendre d’ella, Juan Carlos Martínez, la dona va patir la incomoditat d’haver-se de mantenir en dejú durant pràcticament tot el dia «per si trobaven algun forat als quiròfans i li podien fer lloc». La situació comportava, més enllà del fet de reduir els àpats a l’última hora de la jornada, que «arran d’això tampoc no es podia acabar de prendre tal com toca la medicació per l’alzheimer, i hem notat que ha fet un baixó». Martínez relata que «els metges ens deien que, com que en aquesta època hi ha pocs quiròfans perquè alguns estan tancats, els que funcionen havien de reservar-se per atendre urgències i accidents. Però, nosaltres, això també ho consideràvem una urgència». La pacient, ingressada a la segona planta, va ser notificada el mateix dia de l’entrada a l’Hospital que se la intervindria de manera més o menys imminent. De fet, el dia 11, l’endemà d’arribar-hi «ja ens van avisar que passava a quiròfan i, un cop amb tot preparat, ho van tirar enrere perquè venia una urgència i l’havien de rebre», afegeix Martínez.

El pas dels dies al Sant Joan va desembocar en un altre inconvenient que, ahir abans de saber que la dona seria operada, preocupava també els seus familiars. I és que «estant aquí sense rebre la intervenció, la meva dona ha esgotat els dies de permís i ja no s’hi podrà continuar quedant, i a mi també se m’acaben les vacances», deia el gendre de la dona, preocupat perquè «en el seu estat, i en el de qualsevol persona, és millor que no es trobi sola».

Programació d’estiu

Dels 7 quiròfans amb què compta l’Hospital Sant Joan, tres tanquen durant els mesos de juliol i setembre i a l’agost en deixen de funcionar quatre. Les dades impliquen un grau d’obertura inferior al del 2017: llavors, el Sant Joan va mantenir fora del circuit només dos quiròfans al juliol i tres a l’agost i el setembre. La unitat quirúrgica de traumatologia tanca fins al 30 de setembre. Des del centre han mantingut sempre que l’operativa garanteix donar resposta a la demanda, la qual «baixa a l’estiu».

tracking