Diari Més

Infraestructures

Foment estudia la viabilitat del futur baixador ferroviari de Bellissens

El Ministeri revisa aspectes tècnics i econòmics del doble projecte, amb opció de 12 i 15 MEUR, elaborat per Territori al 2017

Territori preveu la construcció del baixador a 4 quilòmetres de les estacions de Reus i de Vila-seca.

Foment estudia la viabilitat del futur baixador ferroviari de BellissensCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Foment es troba «a l’espera de completar els corresponents estudis per analitzar la viabilitat tècnica i econòmica del projecte» del baixador ferroviari de Bellissens després de mantenir «converses amb l’Ajuntament de Reus i la Generalitat» en relació a aquest àmbit, tal com precisen al Diari Més fonts del mateix Ministeri. Territori, que va presentar pocs dies abans de l’aplicació del 155 una proposta doble amb una alternativa valorada en 12 i una altra en 15 milions d’euros per la materialització de la infraestructura, ha remès tota la documentació al govern espanyol i està pendent, segons expliquen fonts del Departament, que el Ministeri «faci la tramitació per sotmetre-ho a informació pública».

Amb la forma que es va preveure inicialment, el baixador de Bellissens quedaria ubicat en un punt a 4,2 quilòmetres de les estacions de Reus i de Vila-seca, per on circulen les línies RT1, R14, R15 de rodalies i el trànsit de mercaderies, i oferiria servei 3.000 passatgers al dia, 2.500 de nous i 500 que captaria d’entre els actuals usuaris de les instal·lacions del passeig Mata. El baixador, entès com a estratègic per al desenvolupament de la zona sud de la ciutat on es localitzen l’Hospital Sant Joan, les facultats de la URV al Campus Bellissens o FiraReus, preveia començar a construir-se al 2019 i enllestir les obres entre els anys 2021 i el 2022. Tot plegat ocuparà un total de 200 metres on els terrenys relativament plans per admetre l’aturada dels combois de passatgers.

La primera alternativa, la més costosa i que representaria una inversió de 15 milions –incloses vies, edifici de l’estació, accés a la banda de la URV i pas inferior–, contempla la modificació de la rasant ferroviària, forçar l’actual pendent de l’1,4% a la zona fins a l’1,5% i habilitar una via provisional per al pas dels trens durant els treballs. Afectaria un espai total de 1.520 metres.

La segona, la preferida pel Departament de Territori i també pel consistori reusenc «perquè és més econòmica i fàcil d’encaixar», abasta una longitud de 520 metres i manté l’actual rasant del corredor ferroviari per a les mercaderies –admeten pendents de fins al 3%– mentre que dóna lloc a dues noves vies per a l’aturada de trens de viatgers al baixador, una a cada banda del corredor. Dur a la realitat aquest dibuix suposaria una inversió de 12 milions.

Independentment de la forma que pregui el baixador, tindrà dues andanes laterals de 200 metres i un edifici a la confluència dels carrers de Josep Pla i Manuel de Pedrolo. A la banda oest, la que dóna a la ciutat, la connexió entre l’edifici i l’andana es resoldrà amb una rampa, i les andanes comunicaran amb un pas sota les vies amb escales i ascensor. Cal veure ara si el següent tràmit, la redacció del projecte constructiu del baixador, el Ministeri el fa seu o el deixa en mans de la Generalitat. La decisió en aquest apartat podria precipitar-se aquesta tardor.

L’Ajuntament fa balanç positiu

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, va mantenir al juliol una reunió amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, on la materialització pendent del baixador de Bellisens va ser una de les qüestions damunt la taula i que Sabaté va comprometre’s a traslladar a Foment. En aquest sentit, fonts municipals manifestaven ahir a aquest mitjà la «satisfacció» pel fet «positiu» que Foment hagi començat a parlar de la infraestructura i deien que «esperem que, a la tardor, un cop s’hagi decidit quina alternativa es farà, es determini si qui redacta el projecte constructiu és la Generalitat o el Ministeri».

tracking