Diari Més

Emergències

L'Hospital Sant Joan acull els primers vols nocturns del SEM a Catalunya

L’heliport és l’únic des d’on s’han traslladat pacients entre les 20 i les 8h i centra el desplegament del servei iniciat el 15 de juliol

El més recent trajecte emprant el sistema de vol visual nocturn va realitzar-se la setmana passada.

L'Hospital Sant Joan acull els primers vols nocturns del SEM a CatalunyaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha iniciat, aquest 15 de juliol, el desplegament del servei de vols nocturns amb els nous helicòpters que, equipats amb un mecanisme de visió que possibilita el vol sense llum natural, van adquirir-se a finals de l’any 2016 i que encara no havien activat aquesta prestació. Des de la data i fins ara, tal com concreten fonts del propi SEM al Diari Més, s’han realitzat ja quatre trasllats de pacients. Tres d’aquests vols, els primers que se n’han operat a les fosques al global de Catalunya, han tingut lloc des de l’Hospital Sant Joan de Reus, pioner en aquest àmbit.

El darrer va consumar-se a finals de la setmana passada i va servir per portar a l’Hospital de Bellvitge un malalt que necessitava assistència avançada en algun apartat que no se li podia aplicar directament a Reus, tal com precisen les mateixes fonts. El trajecte que completa aquest grup de quatre es va fer, excepcionalment, entre el Parc de Bombers de Lleida i un centre sanitari barceloní.

El Sant Joan és, fins al moment, l’únic hospital de la demarcació de Tarragona que disposa d’un heliport autoritzat perquè el SEM hi desenvolupi vols nocturns. I també resuta l’únic de Catalunya on s’ha volat.

Anteriorment, quan un pacient requeria ser atès a un altre centre i fer-ho de manera ràpida, i la situació coincidia amb una franja exclosa de l’horari de llum, l’única manera de cobrir la distància entre els dos punts era viatjant per carretera, en ambulància. Els helicòpters convencionals, fora dels adquirits dos anys enrere, no disposen de mitjans per volar a les fosques. El pas suposa, expliquen des del SEM a aquest rotatiu, «un estalvi important de temps» respecte al trasllat terrestre. El servei nocturn abasta la forquilla entre les 20 i les 8h, i s’ocupa d’intervencions «puntuals» que, de moment, s’ofereixen a través d’un helicòpter que es troba 24 hores a la base de Sabadell.

Moviment entre centres

Els hospitals on l’aeronau especialment equipada pot moure malalts, en aquest moment del desplegament, són, a banda del de Reus, l’Hospital de la Cerdanya, el Parc Taulí, el de Bellvitge, el Vall d’Hebron, el Sant Pau i el Sant Joan de Déu. En els propers dies hi ha previstes proves per ajustar també a la normativa els heliports dels hospitals de Tremp i Vielha. Des del SEM aclareixen que els vols nocturns es limiten, en tots els casos, a «pacients que estan a hospitals i, per tant, trasllats interhospitalaris» i que ara per ara «no van dirigits a altres àmbits com els rescats de muntanya o els que puguin posar d’alguna manera en risc la seguretat de l’equip mèdic que hi va a bord».

Helicòpters renovats al 2016

La flota d’helicòpters el SEM va incorporar, entre finals del 2016 i principis del passat 2017, un total de quatre nous AirbusH135 destinats a substituir progressivament Eurocopters que es trobaven en funcionament des del 2005 i que es corresponien amb el model EC135. Les aeronaus medicalitzades, adquirides compten amb «millores en el seu aparellatge i en el material electromèdic embarcat». Disposen de motor Turbomeca Arrius 2B2plus que incrementa la velocitat de 259 a 278 km/h i permet enlairar més pes: fins a 2.980 kg respecte als 2.910 d’abans. Tenen pilot automàtic, navegació GPS, aire condicionat i estan, efectivament, adaptats per al vol visual nocturn. En aquest temps, però, cap dels quatre no havia volat a la nit.

tracking