Diari Més

Sanitat

Oncologia Radioteràpica reclama la reobertura total de l'accelerador de Reus

La previsió era reobrir-lo el 30 de setembre, tot i que l'hospital va puntualitzar que es reobriria immediatament si es precisava

Imatge d'arxiu de l'obertura del segon accelerador lineal a l'Hospital Sant Joan.

L'accelerador lineal aturat de Reus tornarà a funcionar tres hores al matí a partir de dimecresOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'hospital de Sant Joan de Reus reclama la reobertura total de l'accelerador lineal de Reus en una carta a la direcció del centre, a la qual ha tingut accés Efe.

«Som professionals sanitaris, no polítics, mai podem justificar la falta de mitjans», exposen els especialistes i manifesten que estan «desconcertats» per la mesura del tancament temporal i «qüestionats» pel que fa a la seva «professionalitat» i «dignitat».

L'hospital, de referència oncològica a la província de Tarragona, va decidir tancar temporalment l'accelerador lineal -una màquina clau per tractar el càncer- el passat 16 de juliol per motius «organitzatius».

La previsió era reobrir-lo el pròxim 30 de setembre, encara que l'hospital va puntualitzar que es reobriria immediatament si es precisava.

De fet, s'ha decidit obrir-lo tres hores al matí a partir d'avui dimecres per absorbir el nombre de pacients, els quals en el moment del tancament eren tretze.

L'hospital compta amb dos acceleradors més i un altre a Tortosa (Baix Ebre), però al prescindir voluntàriament d'un «hem hagut de sobrecarregar les llistes» amb menor «temps previst per al malalt i el descans del tècnic».

«Cal entendre que el Servei de Radioteràpia no és un Servei d'Urgències i que és un treball que no es pot fer amb presses», recorda la missiva, ja que han de ser molt precisos per no irradiar cèl·lules sanes.

Els tècnics treballen «sota una pressió elevada» i els «malalts pateixen retards i esperes molt llargues per la sobrecàrrega assistencial».

Ara tampoc poden escollir horari i, al tancar un dels acceleradors, els altres dos han hagut d'allargar els torns fins a passada la mitjanit i hi ha accessos tancats, com els ascensors.

El servei també informa que «les unitats han començat a patir les primeres avaries» que, encara que ja s'han solucionat, «generen demores».

Els especialistes es queixen que «molts malalts comencen el tractament més tard del que s'oferia fa dos mesos» i neguen la versió de l'hospital conforme el servei funciona amb normalitat.

L'hospital també ha acomiadat un dels metges del servei, per la qual cosa la carta critica que la qualitat assistencial ha empitjorat entre el tancament temporal de l'accelerador i un especialista menys i demana que es torni als paràmetres de juny.

tracking