Diari Més

Salut

El tancament de comptes del Sant Joan aboca dubtes sobre el futur

El document reflecteix «dubtes significatius» sobre «la capacitat de la societat per continuar com a empresa en funcionament»

Una imatge d'arxiu de les instal·lacions de l'equipament reusenc.

El tancament de comptes del Sant Joan aboca dubtes sobre el futurOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’informe d’auditoria dels comptes anuals 2017 de l’Hospital Sant Joan, redactat per una consultoria externa, recull la consideració que «existeix una incertesa sobre la capacitat de la societat per continuar com a empresa en funcionament» a conseqüència de «la situació de pèrdues continuades, juntament amb la situació patrimonial» que s’hi constata. El document, que repassa el detall de la qüestió econòmica a 31 de desembre de l’any passat i té data d’aquest abril, explicita que el Sant Joan «ha incorregut en pèrdues repetides en els últims exercicis degut a un increment progressiu de les despeses en termes generals i un canvi en el sistema de pagament que, a diferència de l’anterior model, vincula ingrés a activitat». I que «en els exercicis anteriors s’han posat en marxa una sèrie de mesures que, si bé han mitigat les pèrdues, no han aconseguit redreçar-les».

En aquesta línia, l’informe fa referència al fet que «uns majors ingressos, una major adequació amb el contracte amb el Servei Català de la Salut, un nou conveni laboral i reducció d’altres despeses d’explotació no han estat suficients». I recorda que «al mateix temps, el soci únic –l’Ajuntament de Reus– ha realitzat dues aportacions als fons propis i ha acordat una reducció de capital, amb l’objectiu de reequilibrar la situació patrimonial», però que «les pèrdues d’aquest exercici –el 2017– han evitat la consecució de l’objectiu».

El «factor mitigant», el consorci

El principi d’empresa en funcionament es correspon amb un concepte comptable que suposa que la gestió d’una empresa seguirà durant un període més o menys llarg, almenys dotze mesos més, des de la darrera formulació dels comptes. Sobre aquest apartat, la documentació concreta l’«existència d’una incertesa material» que «pot generar dubtes significatius» en relació al mateix punt.

«El factor mitigant d’aquesta situació» complicada, segons afegeix l’informe, «és l’existència de negociacions amb el Servei Català de la Salut per la cessió de l’activitat principal a una altra entitat, fet que implicaria també la cessió dels actius i passius que s’acordi transferir i la subrogació del personal». És a dir, la constitució i posada en marxa del consorci amb el CatSalut, del qual només hi ha ara blanc sobre negre un protocol d’intencions signat a finals del 2017 i amb tres anys de vigència. Consumar l’operació, preveu l’auditoria de comptes, «implicaria que s’aturés la incursió en pèrdues, donat que les mateixes provenen d’aquesta activitat».

«Els administradors, un cop realitzada la cessió, i considerant els elements patrimonials que restin sota el balanç de la societat amb posterioritat a la mateixa, prendran en consideració les mesures adients per continuar amb les activitats romanents», conclou el balanç, que també recull que l’activació d’un consorci «podria tenir efecte sobre el valor d’alguns elements patrimonials actualment reconeguts al balanç de situació, en cas que no fossin traspassats al nou ens».

tracking