Diari Més

Salut

Un 10% dels pacients amb càncer han d'anar a radioteràpia a Barcelona

Les característiques dels tres acceleradors lineals de Reus i el de Tortosa no permeten absorbir els malalts que necessiten els tractaments més punters

Una imatge d'arxiu de la plaça del Gegant Indi.

Un 10% dels pacients amb càncer han d'anar a radioteràpia a BarcelonaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tres acceleradors lineals de Reus i el de Tortosa no poden oferir servei, per les seves característiques tècniques, al total de pacients amb càncer que genera la demarcació. Alguns malalts, els que «necessiten tractaments particularment avançats», han de desplaçar-se regularment a Barcelona per poder rebre la teràpia, amb tot el que aquest pas comporta. Fonts del Departament de Salut concreten al Diari Més que anualment s’aborden prop de 2.100 casos de càncer al global de Tarragona i que la xifra de persones que es troben en aquestes circumstàncies no supera el 10%.

També que la situació es veurà compensada quan, amb l’horitzó del 2020, entri en funcionament el nou accelerador pendent d’instal·lació a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i que conviurà amb el de la Santa Creu de Jesús. Reus, per la seva banda, programa començar a negociar amb el CatSalut, un cop passat l’estiu, la renovació de l’accelerador de la plaça del Gegant Indi i la col·locació de l’aparell que el succeeixi, igualment més avançat, dins l’edifici nou de l’Hospital Sant Joan.

Les mateixes fonts detallen que l’«obsolència dels aparells», entesa com el fet que amb el pas del temps en sorgeixen de nous que plantegen més possibilitats que els que van col·locar-se un cert temps enrere, és l’únic motiu que pot portar Salut a derivar a Barcelona un pacient de l’àmbit de Tarragona que necessita tractar-se a través d’un accelerador lineal.

Fins el 30 de setembre

Precisament l’aturada temporal, durant l’estiu, de la màquina de la plaça del Gegant Indi ha generat polèmica en les darreres setmanes. Des de Salut es refermen en la informació aportada pel propi servei d’Oncologia del Sant Joan a finals de juliol i garanteixen que l’accelerador «obrirà tan bon punt un pacient ho necessiti». No precisen què passarà, però, si arribat el 30 de setembre –la data que l’Hospital ha anunciat per a la posada en funcionament– es considerés que no hi ha demanda per tornar-hi a enviar pacients.

Dels 13 que s’hi tractaven quan es va materialitzar l’aturada, 6 preveien completar el tractament aviat i els dos acceleradors de l’Hospital Sant Joan –encara n’hi ha un de quart a Tortosa– van absorbir la resta sense ampliar horaris. A l’aparell que s’ha aturat es continua fent el manteniment per tal que, com explicava el doctor Joan Borràs, director adjunt del servei d’Oncologia del Sant Joan, «pugui obrir immediatament, d’un dia per l’altre, si és que fa falta». L’accelerador de la plaça del Gegant Indi, així doncs, es trobaria en una situació de disponibilitat per assumir més feina si Salut el reclamés. Un extrem, aquest, que també seria útil per pal·liar el dèficit que arrossega l’Hospital.

tracking