Diari Més

Societat

L'INS Baix Camp, entre els 11 centres de la província on s'ha retirat amiant

Ensenyament ha publicat el llistat d’escoles i instituts que, entre 2016 i 2017, van eliminar de les aules aquest material perillós

La coberta del gimnàs i la d'un edifici adjunt eren de  planxes de fibrociment a l'INS Baix Camp.

L'INS Baix Camp, entre els 11 centres de la província on s'ha retirat amiantOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Onze escoles i instituts de la demarcació de Tarragona han viscut, en el període comprès entre 2016 i 2017, obres executades a través del Departament d’Ensenyament per retirar de l’entorn de les aules el fibrociment, una barreja de ciment i amiant emprada força habitualment, temps enrere, en l’elaboració de canonades o planxes per donar lloc a les cobertes d’alguns edificis. El govern de la Generalitat, que l’any passat va fer pública la xifra de centres on encara estava present aquest material però no el nom ni la ubicació, detalla ara, en una resposta parlamentària a preguntes del grup del PSC i amb data d’aquest 3 d’agost, el llistat d’instal·lacions on el material ha estat eliminat.

És el cas de l’INS Baix Camp, on una intervenció d’obres RAM –de reforma, adequació i millora– va servir per actuar sobre la coberta del gimnàs i d’un edifici adjunt. En total, prop de 500 metres quadrats de fibrociment van desaparèixer definitivament amb una inversió, per part d’Ensenyament, d’uns 50.000 euros. La memòria prèvia dels treballs a l’institut reusenc, ubicat al carrer Jacint Barrau precisa que aquests van dur-se a terme mirant de no trencar els panells de fibrociment de les cobertes, els quals van ser «empaquetats convenientment en la mateixa obra i així traslladats a un centre de residus».

El fibrociment resulta segur per la salut mentre es troba en bon estat i es manté en peces senceres. Però, si està deteriorat o en dividir-se en fragments, pot alliberar fibres d’amiant que es dipositin als pulmons si són inhalades i generin, amb el pas del temps, risc de malalties respiratòries. D’aquí la preocupació que la presència d’aquest material als centres, on per norma general acumulava ja un bon grapat d’anys, generava a la comunitat educativa.

A l’estiu i sota vigilància

Des d’Ensenyament precisen que «la retirada del fibrociment ha de ser feta per empreses autoritzades pel Departament de Treball» i que aquesta «es duu a terme fora de l’horari lectiu, coincidint normalment amb el període de vacances d’estiu». A l’INS Baix Camp les feines van impulsar-se entre els mesos de juliol i agost. I la coberta del gimnàs i d’un edifici adjunt, que estava formada per panells ondulats de fibrociment, va reemplaçar-se, segons figura al projecte que guiava els treballs, per un nou sistema de sandwich.

Tarragona, Amposta o Valls

Els altres centres que figuren a la resposta parlamentària dins la demarcació i on igualment han estat retirades les peces de fibrociment i amiant són el Complex Educatiu i l’Institut Pere Martell de Tarragona, l’Escola Mestre Agustí Barberà i l’Escola Soriano Montagut d’Amposta, l’Institut Andreu Nin del Vendrell, l’Institut Jaume Huguet de Valls, l’Institut Priorat de Falset, l’Escola Antoni Nat de Benissanet, l’Escola Mare de Déu de la Roca de Mont-roig i l’Escola Sant Jaume de Sant Jaume d’Enveja. Malgrat que al 2017 Ensenyament havia comptabilitat un total de set centres a la província de Tarragona amb presència d’amiant, la majoria d’ells en forma de fibrociment, finalment han estat onze les escoles i els instituts sobre els quals s’ha actuat. Al global de Catalunya i en aquest mateix període han estat 74.

El Departament ha tramitat una reserva de crèdit de 3,25 milions d’euros a càrrec del pressupost de despeses de l’any 2018 per a intervencions que inclouen la retirada de fibrociment a centres educatius. Les obres d’aquest tipus s’emmarquen en paquets RAM.

tracking