Diari Més

Societat

Reus evita que 1.000 tones d'aliments aptes per consumir acabin a la brossa

El Programa de Gestió Alimentària supera els 1.070.000 quilos de productes fora del circuit comercial i reaprofitats en 6 anys

Una imatge d'arxiu d'un dels passos de la cadena del Programa.

Reus evita que 1.000 tones d'aliments aptes per consumir acabin a la brossaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Programa de Gestió Alimentària, que recupera aliments frescos per a les persones amb escassos recursos econòmics a Reus, ha superat recentment el llindar dels 1.000.000 quilos de menjar retirat del circuit comercial i apte per al consum humà que ha estat aprofitat i que, fora d’aquest sistema, hauria anat a parar directament a la brossa. En concret, amb xifres al tancament d’aquest maig, són 1.071,21 tones de productes rescatats al llarg de 69 mesos. La iniciativa, que va posar-se en marxa al 2012 i aquest agost assolirà els primers 6 anys en marxa, ha representat un estalvi econòmic d’1,12 milions d’euros –el preu que haurien tingut al mercat aquests aliments en el seu conjunt– i haurà abastit centenars de famílies. També ha frenat la despesa de 197.360 euros en recollida de residus.

Una dotzena de supermercats i comerços, juntament amb PortAventura i el Mercat del Camp –hi ha implicades gairebé 20 parades–, i també empreses de càtering i escoles, cedeixen actualment els seus excedents al programa, liderat per Benestar Social de l’Ajuntament en estret vincle amb la Fundació Banc dels Aliments, el Taller Baix Camp, l’Agència de Salut Pública i Càritas. Els productes arriben a les llars a través de la Xarxa de distribució d’aliments i també es lliuren als dos menjadors que gestiona Càritas tant amb àpats presencials com a través de carmanyoles.

La Xarxa, integrada per 7 entitats i 14 punts, va començar oferint únicament menjar sec i dispensa ara també aliments frescos: al voltant d’un 37% de l’acumulat és verdura, un 20% es correspon amb carnis, un 14% és fruita, un 8% lactis, un 3% fleca i un 2% ous. El pinso per a animals –no se n’ha rebut en els últims dos anys– representa un 9%. Pel que fa al llistat de proveïdors, el Mercat del Camp i Can Vicenç són dos dels principals, tot i que Mercadona té igualment un paper molt rellevant en la segona línia de recuperació d’aliments.

Nova cambra frigorífica

A principis de juny, l’Ajuntament va realitzar una aportació extraordinària de 19.237,50 euros al Programa de Gestió Alimentària per a la compra d’una cambra frigorífica de congelació, amb un valor de 17.908 euros, i d’un sistema d’enregistrament de temperatura constant, que té un cost de 1.329,50 euros. «El Taller Baix Camp rep més quantitat d’aliments i necessita ampliar l’espai en què fa els tracta, per tal de mantenir una qualitat òptima del menjar que reben les persones beneficiàries», valorava en aquell moment la regidora de Benestar, Montserrat Vilella.

La xifra econòmica que s’ha reservat per al programa al 2018, amb aquesta suma afegida, ascendeix fins als 79.737,50 euros, segons les darreres dades facilitades des de Benestar. L’any passat es van lliurar uns 12.500 euros extres, que van ser destinats a la compra d’aliments rics en proteïnes amb l’objectiu d’oferir una dieta més equilibrada a les persones usuàries del Programa. Ara, l’objectiu era equipar el Taller Baix Camp amb una nova zona de refrigeració per tal de millorar el procés de tractament dels aliments i poder fer front a l’augment de les donacions i al fet que sovint són imprevisibles.

CO2 i petjada ecològica

El manteniment del Programa de Gestió Alimentària també genera estalvis en altres àmbits. Per exemple, el de les emissions de gasos, on s’han deixat de registrar 1.553 tones de CO2. O el de la petjada ecològica, que evita l’ús d’unes 953 hectàrees de terreny en aquests sis anys.

tracking