Diari Més

Religió

La Prioral celebrarà durant dos anys el 450è aniversari de la consagració

La commemoració va iniciar-se aquest 28 de juliol i el programa es tancarà un cop arribi el setembre

El prior, Mossèn Joan Antoni Cedó, destaca davant la data «la importància de saber d'on venim».

La Prioral celebrarà durant dos anys el 450è aniversari de la consagracióOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Prioral de Sant Pere va iniciar, el passat 28 de juliol, la commemoració dels 450 anys de la consagració del temple. L’efemèride, explica el prior, Mossèn Joan Antoni Cedó, motivarà dos anys de celebracions que es duran a terme «més aviat fent extraordinaris els actes habituals que no creant actes especials per l’aniversari», el qual «podria passar desapercebut però resulta realment molt important».

A partir del setembre, «serà quan la programació prengui forma», tot i que aquesta «no comportarà una inversió addicional». La rellevància de la data rau, explica el prior, «no en la mateixa prioral sinó en allò que representa i en el que ha sortit d’ella». «Per exemple», diu, «els batejos que s’hi han fet» i que, en el vessant més il·lustre, van dels beats Josep Gomis, Antoni Llauradó o Eusebi Forcades» fins a «la santa Rosa Maria Molas» o «el destacat Marià Fortuny i el servent de Déu Antoni Gaudí».

La beatificació de Gaudí

En relació a aquest últim, Mossèn Joan Antoni Cedó es posiciona sobre el procés de beatificació, impulsat per l’Associació pro Beatificació de Gaudí, i que fa pocs mesos va completar la primera fase. «Hi ha fonaments, els passos s’han d’anar demostrant i el que cal és provar-ho», valora sobre la possibilitat que aquesta voluntat prosperi i explica que «em sembla molt important que la societat tingui referents, i referents de vida cristiana. I Gaudí és un d’aquests referents».

L’Associació pro Beatificació de Gaudí ha enllestit la redacció de l’anomenada positio super vita, virtutibus et fama sanctitatis, un extens volum en el qual queden recollits els cinc àmbits necessaris per obrir les portes de la beatificació de Gaudí: una exposició sobre la història de la causa, l’aparell probatori; les declaracions de testimonis, la documentació sobre la vida, l’obra i la fama de santedat; el dictamen sobre els seus escrits; una biografia documentada; i la informatio sobre les virtuts exercides de forma heroica per qui es vol que sigui beatificat.

«Es tracta de valorar el present»

Sobre la rellevància d’aquest any especial per a la Prioral, el prior explica que «és molt important saber d’on venim per poder saber també on volem anar» i recorda que «som l’església paulina, de Sant Pau, diòcesi de Sant Fructuós, Prioral de Reus. I això marca un fil històric». «Es tracta», assegura, «de valorar el moment present».

La Prioral posarà en marxa, amb un pressupost inicial d’uns 21.000 euros –17.000 dels quals procedents d’una subvenció de la Diputació de Tarragona–una restauració de la Capella del Santíssim. Entre els àmbits on es durà a terme la intervenció destaca la pintura interior. Si el pressupost s’acaba ampliant, s’actuarà també en la megafonia i en els detalls litúrgics.

tracking