Diari Més

Judicial

La defensa del mecànic Jordi Perelló demana que s'arxivi el cas

La sol·licitud es basa en una resolució on el TSJC rebutja que es pugui considerar els policies de l’1-O víctimes de delicte d’odi

La imatge de Perelló Motors inclou ara el simbòlic llaç groc.

La defensa del mecànic Jordi Perelló demana que s'arxivi el casOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’advocat del mecànic reusenc Jordi Perelló, investigat per un suposat delicte d’odi per no haver atès, al febrer i al taller de la seva propietat al camí de Valls, el vehicle particular d’una agent de la Policia Nacional que volia dur-lo a revisió, ha presentat formalment «fa poques setmanes» al Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus la sol·licitud de sobreseïment del cas i arxivament de les actuacions.

Ho ha fet, tal com explica al Diari Més el mateix lletrat i membre del col·lectiu d’Advocats de l’1-O, David Piqué, emprant com a principal fonament una interlocutòria dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a finals del passat mes de juny. En aquesta, el TSJC acordava no admetre la querella per pressumpta incitació a l’odi presentada per la Fiscalia contra el diputat d’ERC Ferran Civit, arran d’uns tuits contra Policia Nacional i Guàrdia Civil, i puntualitzava així que els agents que van participar en l’operatiu vinculat a la celebració del referèndum no poden rebre tractament de víctimes de delictes d’odi. La resolució, interpreta la defensa de Perelló, precisa que el Codi Penal reserva aquesta qualificació exclusivament per a «col·lectius que puguin ser considerats vulnerables».

El cas, el qual va avançar aquest rotatiu, continua en fase d’instrucció, apunta Piqué. Demà, 1 d’agost, es faran sis mesos des que Perelló fos requerit per primera vegada a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Reus, on va acollir-se al dret a no declarar en unes diligències policials que acabarien, pocs dies més tard, en citació a l’edifici de l’avinguda Marià Fortuny. Perelló valorava ahir des del taller, en declaracions a aquest rotatiu, que «la justícia no és per tothom igual, com ells diuen» i que processos com el que travessa «s’estan allargant per fer por. Saben perfectament que no té cap recorregut però ho dilaten perquè pensen que, així, callarem. I jo no tinc cap intenció de callar ni ningú no podrà espantar-me».

El mecànic, que ha prosseguit aquests sis mesos amb l’activitat rutinària del seu negoci, es referma en la seva manera d’actuar: «Estic segur que no he fet mal fet. És més, si tornen a venir, tornaran a marxar igual. Jo no els repararé mai més cap cotxe perquè no vull». «El TSJC ja ha deixat clar que no es pot incloure ni la Policia Nacional i la Guàrdia Civil al delicte d’odi i, per això, aquest cas està condemnat a ser arxivat», conclou.

Només col·lectius vulnerables

La interlocutòria a què Perelló i Piqué fan referència, detalla aquest últim, «indica que estar en contra d’algú o manifestar rebuig davant algú, fins i tot odiar algú, no implica un delicte d’odi si aquest algú no forma part d’un col·lectiu vulnerable». Tot això, continua la defensa del mecànic, tenint en compte que també caldria entrar a veure si és que aquí hi ha hagut realment o no algun tipus d’odi, perquè no hem de donar per fet que hi hagi sigut. La sol·licitud d’arxivament no s’havia presentat encara «perquè s’estaven practicant diligències», explica l’advocat David Piqué, que diu que «ara que hi ha hagut aquesta sentència del TSJC, i que es pot veure que és tan clar que no estem parlant d’un delicte d’odi, hem decidit fer el pas» malgrat que «encara hi ha diligències pendents» i la instrucció del cas «continua oberta».

A Instrucció número 3, el 8 de febrer, davant el jutge, Perelló va respondre únicament preguntes formulades pel seu advocat. Abans que el mecànic comencés a declarar ho havia fet l’agent de la Policia Nacional a qui el primer s’havia negat a revisar el vehicle i un altre dels Mossos d’Esquadra, parella d’ella i qui va interposar la denúncia. També han estat citats com a testimonis, al llarg d’aquests sis mesos, almenys dos Mossos d’Esquadra més i el company del taller de Perelló. L’Advocat de l’Estat també va personar-se com a acusació particular en la causa.

tracking