Diari Més

Judicial

El Jutjat d'Instància i Instrucció 9 del Vendrell obrirà el 31 de desembre

El Ministeri posa data a l’entrada en funcionament del nou òrgan, que serà dels últims de nova creació que s’activaran al 2018

Una imatge d'arxiu de l'exterior de les instal·lacions dels jutjats del Vendrell.

El Jutjat d'Instància i Instrucció 9 del Vendrell obrirà el 31 de desembreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El partit judicial del Vendrell estrenarà el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 9 el proper 31 de desembre. El Ministeri de Justícia ha posat data, aquest divendres, a l’entrada en funcionament del nou òrgan, que havia quedat recollit al Reial Decret de creació de 93 unitats judicials a l’Estat, fet públic l’any passat, però no disposava encara de calendari. La seva posada en marxa coincidirà en el temps amb la d’altres tres jutjats de primera instància –el número 12 de Gijón, el número 8 de l’Hospitalet de Llobregat i el 7 de Cartagena–, un altre de primera instància i instrucció –el número 6 de Talavera de la Reina– i el Jutjat Penal número 4 de Toledo. I donarà per tancada, així, la programació corresponent al 2017, que ha deixat un altre nou jutjat a la demarcació, al partit judicial de Reus.

En una ordre que modifica la que havia posat blanc sobre negre 77 nous jutjats, Justícia detalla ara que «la Comunitat Autònoma de Catalunya sol·licita» al Ministeri «l’establiment de la data d’entrada en funcionament» del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 9 del Vendrell, i la fixa per al 31 de desembre del present 2018. El dia d’obertura, precisament, havia quedat pendent de concretar-se quan van anunciar-se a través del Butlletí Oficial de l’Estat altres com el del Jutjat de Primera Instància número 7 de Reus, que començarà a rodar el 30 de setembre. I esperava una «ordre ministerial per la qual s’estableixi la data per a la resta d’òrgans», la qual ha arribat aquest divendres. Aquest desplegament en diverses fases havia fet esperar, en un principi, que el Vendrell no incorporés el nou òrgan fins al 2019, i finalment ho farà l’últim dia d’enguany.

Adaptar la planta a la necessitat

Les noves unitats judicials a què el Ministeri de Justícia ha donat llum verda arriben, tal com figura en l’anunci de creació del passat 13 d’octubre, per «adequar la planta judicial a les necessitats judicials existents». En la seva configuració final, i segons explicava al moment d’anunciar-los el llavors ministre Rafael Catalá, a través d’un comunicat enviat a la premsa, «s’ha tingut en compte les dades recollides a les memòries dels tribunals superiors de justícia, les sol·licituds dels col·legis professionals, dades objectives plantejades pels índexs de litigiositat a cada territori i els suggeriments de les diferents comunitats autònomes». En afegir-s’hi aquest de nou, el partit del Vendrell comptarà amb nou jutjats de primera instància i instrucció i el Jutjat de Violència sobre la Dona. Segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), al desenllaç del primer trimestre d’aquest mateix 2018 els jutjats del Vendrell mantenien en tràmit al voltant d’uns 8.000 assumptes.

L’altre jutjat que s’obrirà a la demarcació, el de Primera Instància i Instrucció número 7 de Reus, estarà destinat específicament a atendre assumptes de família. La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), reunida el passat 14 de juny, va acordar dedicar el jutjat de nova creació, de manera «exclusiva i excloent» a aquest apartat que dóna resposta a divorcis, nul·litats, custòdies i manutencions, entre altres. Els assumptes que passarà a gestionar Primera Instància número 7 els aborden ara, a l’espera de la seva posada en funcionament, els sis jutjats de primera instància amb què compta el partit judicial de Reus. L’especialització del 7 hauria de servir per agilitzar processos que acostumen a comportar una quantitat important de tràmits i alhora estan vinculats amb qüestions delicades, com ara les relatives als nens.

tracking