Diari Més

Transport

Territori projecta enllaçar Reus i TGN amb un bus de trànsit ràpid

Una xarxa orientada a la intermodalitat, sota el nom BRCAT, obrirà 17 corredors a Catalunya amb sistema de carrils reservats

Una imatge d'arxiu de l'estrena a Reus del model Exprés.cat, al 2015, que conviuria amb el BRT.

Territori projecta enllaçar Reus i TGN amb un bus de trànsit ràpidOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una nova xarxa de transport interurbà, impulsada pel Departament de Territori sota el concepte BRT –sigles, en anglès, de bus de trànsit ràpid–, desplegarà aquest servei a diferents punts de Catalunya mitjançant la creació d’un total de 17 nous corredors, un dels quals connectarà Reus i Tarragona. Fonts de la Generalitat han confirmat al Diari Més el projecte, «en la definició del qual ens trobem treballant ara». El sistema de bus ràpid, que formulat per Territori rebrà la denominació de BRCAT, està orientat a la intermodalitat: busca enllaçar, en general, el ferrocarril i el transport per carretera i conviuria amb l’Exprés.cat.

Els vehicles que s’hi destinin comptaran amb «una imatge de marca i estàndards de qualitat propis, acompanyats de millores infraestructurals específiques» a les vies per on circularan, la qual cosa «permetria garantir una prioritat de pas per als autobusos» a través de «per exemple, carrils» reservats i també pas preferent «en les interseccions o els semàfors». Una alternativa similar s’està emprant actualment a algunes ciutats de l’Estat i acumula trajectòria a diferents països. Tot i que la previsió inicial era que el desplegament de la xarxa BRCAT s’impulsés durant el 2018, des de Territori no concreten en aquest moment una data d’entrada en funcionament per al servei Reus-Tarragona.

El conseller Damià Calvet va presentar la de la implantació del bus de trànsit ràpid, en la sessió informativa sobre els objectius del Departament a la Comissió de Territori del Parlament celebrada aquest 9 de juliol, com una de les «fites» a assolir. Es tracta, deia, de «tecnologia aplicada al servei de la mobilitat», i aclaria que «no estem parlant de grans infraestructures i molt costoses». Aquesta opció permetria, explicava, «interaccionar, a més, amb la xarxa urbana de transport públic». Inicialment, dins la xarxa que ha de crear-se es contemplen els corredors de Reus-Tarragona, Blanes-Lloret, Girona-Salt, Granollers-Sabadell-Terrassa i també Manresa-Sant Joan de Vilatorrada, concretava el conseller, «i així fins a 17 serveis de BRCAT».

Vigent a altres punts

El model de bus de trànsit ràpid «s’està aplicant arreu del món» i especialment, concretava Calvet, «a les àrees metropolitanes congestionades». La vocació de la xarxa BRCAT estaria relacionada amb la millora de la velocitat comercial, però en aquest cas, específicament lligada a la intermodalitat mentre que altres xarxes ja existents, com l’Exprés.cat –la qual compta amb vàries desenes de rutes i que circula des de finals del 2015 entre Reus i Tarragona, on al llarg del 2017 va moure 883.285 viatgers– seguiria desenvolupant el rol de connexió de municipis.

Calvet s’havia referit anteriorment en alguna ocasió al BRCAT, sobre el qual la feina avança des del 2017 i que ara també inclourà un corredor Reus-Tarragona, com una eina de «capil·laritat» entre el bus i el ferrocarril. En la mateixa Comissió de Territori, al Parlament, el conseller precisava que les mesures que cal posar en marxa per propiciar el bus de trànsit ràpid prendrien forma «sempre amb mesura pressupostària».

tracking