Diari Més

sanitat

El PSC de Reus critica que l'antic hospital «és el primer de l'Estat que tanca un accelerador lineal per vacances»

Sospiten que respon a una petició del Govern abans de fer realitat el consorci i temen que la mesura pugui ser definitiva

El candidat del PSC en una roda de premsa

Andreu Martín serà l'alcaldable del PSC a ReusPSC Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSC de Reus ha denunciat aquest dilluns que l'accelerador lineal de l'antic hospital deixi de funcionar durant l'estiu. «És el primer equipament de l'Estat espanyol que tanca un accelerador lineal per vacances», s'ha queixat el portaveu, Andreu Martín, que ha qualificat «d'immoral» i «repugnant» que es «prescindeixi d'una teràpia contra el càncer com a mesura d'estalvi». Els socialistes intueixen que el tancament respon a una petició del Govern, que hauria demanat al centre de Reus que «retalli tants serveis com sigui possible abans que agafi l'hospital» i abans que es faci efectiu el consorci que ha de permetre gestionar l'equipament entre el CatSalut i l'Ajuntament de Reus. S'estima que el tancament de l'accelerador lineal, per tractaments de radioteràpia, suposarà un estalvi de 20.000 euros. Amb tot, el PSC tem que la mesura no sigui provisional i s'allargui més enllà del setembre.

Martín, que ha criticat que no se'ls ha informat de la mesura, demana explicacions de l'equip de govern de Reus, així com del director territorial de Salut a Tarragona, de la consellera de Salut, Alba Vergés, i del president de la Generalitat, Quim Torra: «que deixi d'anar tant a Berlín i que vingui a Reus a reparar aquesta indecència», ha reclamat el portaveu del PSC de Reus.

Martín ha recordat que no són els únics que han denunciat aquesta mesura, ja criticada per altres col·lectius davant la «sospita més que fonamentada que aquesta mesura pot ser definitiva i no provisional». A més, ha apuntat que els especialistes han advertit que el tancament del servei suposa un deteriorament en l'atenció oncològica i que, a més, dispararà les llistes d'espera. El portaveu del PSC ha explicat que els usuaris que estan sota aquest tractament tenen al voltant d'un 30% de possibilitats de recuperació i que cada dia que no se'ls aplica, aquest percentatge cau tres punts.

El portaveu del PSC a Reus també ha carregat per no haver rebut explicacions sobre la mesura una setmana després d'haver sol·licitat informació. «Volem saber qui és el responsable i què han dit al respecte aquells que havien de donar el vistiplau», ha afirmat en roda de premsa Martín, que considera responsables «d'aquest disbarat» des de l'equip de govern fins a la consellera Vergés o el mateix president del Govern, Quim Torra. Així, ha explicat que demanarà a tots els representants que es posicionin sobre aquesta qüestió.

En aquesta línia, Martín ha advertit que «si en un temps raonable» no canvia aquesta situació, consideraran «qualsevol iniciativa» que pugui contribuir a un canvi, i fins i tot no descarten arribar a portar-ho als jutjats. «Que no creguin que és només una denúncia pública», ha alertat el portaveu del PSC, sorprès que altres grups de l'oposició no s'hagin exclamat davant el tancament de l'accelerador lineal. «No és una qüestió política ni de model de salut, té a veure amb quins serveis es presta a la ciutadania», ha defensat.

tracking