Diari Més

Judicial

Condemnen la Policia per no evitar riscos psicosocials d'agents destinats l'Aeroport de Reus

Vuit policies van patir problemes psicosocials després d'un canvi de torns aprovat sense avaluar els riscos que suposava la mesura

Imatge de l'exterior de l'Aeroport de Reus.

UGT denuncia «l'abandonament» de l'aeroport de Reus per part d'AenaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un jutge ha condemnat la Direcció General de la Policia per no adoptar les mesures per prevenir la salut dels agents destinats a l'Aeroport de Reus, on vuit agents van patir problemes psicosocials després d'un canvi de torns aprovat sense avaluar els riscos que suposava la mesura.

En la sentència, a la que ha tingut accés Efe, el titular del jutjat social número 1 de Reus dóna la raó al Sindicat Unificat de la Policia (SUP) i ordena que s'avaluïn de forma «immediata» els riscos psicosocials, per a la seguretat i la salut dels agents destinats al lloc fronterer Aeroport-Comissaria de Reus (Baix Camp), després que els canvis de torn acordats el 2015 van crear «disfuncions» i un «clima de disconfort laboral» que va causar problemes de salut a fins a vuit policies.

En la seva resolució, el jutge conclou que la Direcció General de la Policia «ha incomplert la seva obligació legal» de realitzar una avaluació inicial i les posteriors avaluacions dels riscos psicosocials dels agents destinats a aquest aeroport tarragoní.

El jutge remarca també que la Direcció General de la Policia ha incomplert també la seva obligació d'adoptar les «mesures preventives adequades» per «evitar, eliminar o reduir» aquest tipus de riscos per als agents de la Policia.

Per aquest motiu, la sentència condemna la Direcció General de la Policia a la «immediata» realització d'una avaluació dels riscos psicosocials, per a la seguretat i la salut dels funcionaris destinats a l'aeroport i a adoptar les mesures «correctores» necessàries per evitar o disminuir els riscos «presents i futurs» que es derivin d'aquesta avaluació.

Segons la sentència, la direcció de la Policia ha incomplert de forma «sistemàtica» la seva obligació de realitzar una «adequada» prevenció dels riscos psicosocials.

En aquest sentit, apunta que l'avaluació que es va dur a terme l'abril del 2016 es va revelar com «merament teòrica i formal» i «sense una efectiva transcendència preventiva, no ajustada a la realitat i a les peculiaritats de les funcions desenvolupades a les dependències avaluades, com tampoc a les particulars circumstàncies» dels agents destinats a l'aeroport.

La sentència detalla que no s'han tingut en compte quatre factors laborals clau, com l'absentisme laboral, la sinistralitat laboral, les rotacions de llocs de treball i les sol·licituds de trasllat.

Per al jutge, al juny del 2015 es va produir un «fita d'especial transcendència», ja que es va imposar un canvi de torns de treball, deixant sense efecte sol·licituds de permís de vacances anuals, el que va suposar una «modificació d'entitat suficient per justificar una revisió de la insuficient avaluació de riscos psicosocials existents».

El jutge, que adverteix sobre el «clima de disconfort laboral» que es va produir en fins a vuit policies destinats a l'aeroport arran del canvi de torns, descarta que les «disfuncions» que es van produir en l'organització siguin degudes «a les demandes de vols de l'aeroport», ja que la quantitat de canvis «no guarda estricta relació amb el nombre total de vols».

Paral·lelament, la secció quarta de la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a una de les policies que va denunciar que va patir ansietat a causa de la «disfuncional organització del treball» a l'aeroport.

L'alt tribunal català ha conclòs que «gran part» de la plantilla de la Policia Nacional a l'aeroport de Reus tenia una consciència del seu treball com «fatigant i estressant».

La sentència recull també que al juny del 2015 es va imposar una nova jornada laboral «amb un augment d'hores treballades per dia, el que incloïa tots els caps de setmana, a la qual cosa s'afegeix els continus canvis de torns anunciats amb 24 hores d'antelació».

«Això va impedir la conciliació laboral, al treballar set caps de setmana seguits. Per això (la demandant) va patir un estat d'ansietat, havent de ser traslladada urgentment a un centre hospitalari», sosté el TSJC.

tracking