Diari Més

L'Ajuntament demana a Territori que prorrogui el Pla de Barris fins al 2023

La nova ampliació del termini, que està fixat al 2019, permetria desplegar el projecte de Sol i Vista i Immaculada, ara al 10%

Una imatge d'arxiu de l'inici de la segona fase de les obres, que es va produir la setmana passada.

L'Ajuntament demana a Territori que prorrogui el Pla de Barris fins al 2023Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Territori, Damià Calvet, va visitar divendres l’Ajuntament de Reus. En el transcurs de la trobada amb l’alcalde i diversos regidors, i entre les diferents qüestions que es van posar damunt la taula relacionades amb aquest àmbit, Urbanisme va traslladar al conseller la petició que el Departament ampliï quatre anys més, fins al 2023, el termini per completar propostes vinculades als ajuts de la Llei de Barris del 2009. La voluntat és aprofitar aquest marge, si finalment es dóna, per culminar el desplegament del projecte relacionat amb Sol i Vista i Immaculada, pressupostat inicialment en uns 12 milions d’euros i del qual se n’ha executat fins ara al voltant d’un 10%.

Tot just la setmana passada, Territori ja va anunciar un nou límit, que es marca ara al 31 de desembre del 2109, per enllestir els treballs. L’Ajuntament, que agraeix el marge, el considera, però, massa ajustat per materialitzar la previsió sobre Sol i Vista i Immaculada, adreçada a «posar al dia» la zona sota la premissa que «tinguem barris amb la mateixa qualitat i els mateixos mínims que la resta de la ciutat». Si la proposta de Reus rebés llum verda, la seva aplicació s’estendria al total de projectes a nivell català.

Urbanisme va activar, també la setmana passada, la segona fase del Pla de Barris de Sol i Vista i Immaculada, que consisteix en la remodelació del carrer de Roger de Llúria. Aquesta intervenció concreta té un pressupost d’uns 400.000 euros, que ara es podran finançar al 50% entre Ajuntament i Generalitat. També s’actua sobre els carrers Entença, Almirall Recasens i Nelson Mandela. L’obra es troba actualment al 45% de la seva execució, amb la previsió d’acabar el mes d’octubre, d’acord al calendari anunciat. Al moment de redactar-se, el pla de Sol i Vista i Immaculada contemplava actuacions de calatge com la creació d’un nou centre cívic o la construcció d’una passarel·la per unir aquest punt amb la ciutat salvant el barranc. Es basava però, en millores vinculades a la via, la il·luminació o el clavegueram.

Obres «potents i necessàries»

El regidor d’Urbanisme, Marc Arza, concreta al Diari Més que «fins ara hem tirat endavant un 10% del projecte global però no l’hem esgotat, sobretot perquè no teníem els diners» i que «això no vol dir que el projecte no ens sembli en general bo i potent». Per això, «moltes de les actuacions previstes les seguim considerant ara necessàries». Accedir a aquest nou termini que se sol·licita fins al 2023 no té per què implicar un desplegament complet del Pla de Barris de Sol i Vista i Immaculada, però sí «fer-ho en una proporció important», bé mantenint el dibuix tal com s’havia tractat o fent-ne alguna modificació. Marc Arza puntualitza que «no som l’únic municipi de Catalunya que hi estaria d’acord i voldríem que hi hagués una nova convocatòria per acabar el que tenim previst». En cas que la convocatòria acceptés propostes noves, «es podria estudiar què hi entra».

La materialització de les millores que al seu moment van programar-se a Sol i Vista i Immaculada, tal com explica el regidor d’Urbanisme, no es troben indispensablement condicionades per la pròrroga del termini sobre els ajuts de la Llei de Barris del 2009 que pugui acordar o no Territori. «La ciutat té inversions pendents a diferents punts i les anem fent a mesura que podem», apunta Arza, que diu que «són coses que s’hauran de fer en algun moment i, si es pot fer a través de la Llei de Barris, seran a mig termini en lloc de ser a llarg termini».

tracking