Diari Més

Sanitat

Salut apunta retards en el control del brot de sarna a l'Hospital Sant Joan

La propagació va estar propiciada pel temps invertit en fer el diagnòstic i que alguns contagiats per la malaltia ho notifiquessin

Urgències va aglutinar la majoria de professionals afectats.

Salut apunta retards en el control del brot de sarna a l'Hospital Sant JoanOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El «temps transcorregut fins que es van diagnosticar els primers casos i van rebre tractament», així com el que va passar «fins a la seva notificació a la Unitat de Vigilància de la Salut per part d’algun dels afectats», van contribuir a l’aparició del brot de sarna que, a principis d’any, va afectar 32 treballadors de la plantilla de l’Hospital Sant Joan. També va propiciar-lo «el fet de compartir roba de treball entre el personal sanitari». Així ho precisa el Departament de Salut, en la resposta a una pregunta parlamentària formulada pel grup de Cs, sis mesos després que es produís l’episodi, el qual el centre reusenc va donar per controlat el 29 de gener.

La Federació de Sanitat de CCOO a Catalunya havia denunciat, en aquell moment, que la direcció de l’Hospital no va gestionar convenientment el contagi de sarna entre els professionals, i apuntava que «no s’ha actuat amb la diligència necessària per evitar el creixement exponencial dels mateixos». L’Agència de Salut Pública va obrir llavors una investigació per esclarir aquest punt i el Departament exposa ara la demora, que «es relaciona amb la dificultat clínica del diagnòstic de la sarna». També apunta el marge pres «per part d’alguns dels afectats» per la malaltia a l’hora de realitzar la comunicació de la seva situació a la Vigilància de la Salut. Fonts del Sant Joan consultades han declinat pronunciar-se sobre el tema.

Des del Departament concreten, en la mateixa resposta, que «la font d’infecció dels brots de sarna que tenen lloc a centres hospitalaris sol estar originada a causa de l’atenció assistencial a pacients amb aquesta malaltia». I que, en el cas concret de l’Hospital Sant Joan, «la investigació del brot va determinar diferents possibles fonts d’infecció entre els usuaris del centre hospitalari». Fixen, així mateix, l’afectació en 32 empleats de l’Hospital. La regidora de Salut de l’Ajuntament de Reus, Noemí Llauradó, havia precisat en el ple del passat mes de març, i llavors a preguntes del grup municipal del PP, que la Unitat de Vigilància de Salut va atendre durant la vigència del brot –la presència del qual va transcendir el 18 de gener– un total de 343 treballadors del centre, tots ells preventivament excepte 33 que van rebre tractament eradicador i a 13 dels quals se’ls va tramitar la baixa mèdica amb alta el mateix dia.

Ni acumular ni endur-se la roba

Salut detalla en la resposta parlamentària, que té data d’aquest 17 de juliol, que el Sant Joan ha implantat un seguit de mesures per prevenir la futura aparició de brots de sarna. Entre elles, hi ha la realització d’activitats formatives. D’aquesta manera, «s’han posat en marxa diferents edicions d’un curs de formació sobre l’actuació davant l’exposició a agents biològics a nivell bàsic per a professionals d’administració i auxiliars de clínica, i un altre curs de nivell superior per a professionals de medicina i infermeria de l’àrea d’urgències».

Igualment, s’han fet «actuacions amb l’objectiu de recordar tots els treballadors, especialment els que presten servei a les àrees d’urgències, algunes recomanacions». Aquestes expliciten que cal atendre els pacients portant la uniformitat establerta per l’hospital, la roba de treball no es pot portar a casa i ha de ser rentada per la institució, i que no s’ha d’acumular roba de treball a les zones de descans, taquilles o altres llocs, sinó que cal retornar la roba bruta al circuit de bugaderia establert pel centre sanitari per a procedir a la seva neteja. En un primer moment, des de Salut Pública ja havien apuntat que el brot podria haver-se escampat a través d’un estoc de roba bruta localitzada a urgències. Tot i que sense confirmació oficial, alguns treballadors apuntaven una bata compartida entre diferents professionals.

Les recomanacions realitzades ara també indiquen, explica el Departament, la conveniència de «posar especial èmfasi en advertir lesions cutànies, infeccioses o parasitàries entre els pacients» i puntualitzen que «qualsevol exposició a agents biològics, tal com es contempla en el procediment de vigilància de la salut, ha de ser comunicada a la Unitat de Vigilància de Salut al més aviat» i que «si es presenta simptomatologia infectocontagiosa, hi ha l’obligació de comunicar-ho deforma immediata a la unitat de Vigilància de la Salut».

tracking