Diari Més

Judicial

El futur Jutjat de Primera Instància 7 de Reus s'especialitzarà en família

El CGPJ acorda dedicar l’òrgan, que s’estrenarà el 30 de setembre, a divorcis i custòdies, i que entri a la roda de capacitacions

Una imatge d'arxiu de l'edifici ubicat al carrer Marià Fortuny, que acollirà també aquest nou jutjat.

El futur Jutjat de Primera Instància 7 de Reus s'especialitzarà en famíliaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El futur Jutjat de Primera Instància número 7 de Reus, que preveu iniciar l’activitat el proper 30 de setembre, estarà destinat específicament a atendre assumptes de família. La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), reunida el passat 14 de juny, va acordar dedicar el jutjat de nova creació, de manera «exclusiva i excloent» a aquest apartat que dóna resposta a divorcis, nul·litats, custòdies i manutencions, entre altres. Els assumptes que passarà a gestionar Primera Instància número 7 els aborden ara, a l’espera de la seva posada en funcionament, els sis jutjats de primera instància amb què compta el partit judicial de Reus. L’especialització del 7 hauria de servir, apunten fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al Diari Més, per agilitzar processos que acostumen a comportar una quantitat important de tràmits i alhora estan vinculats amb qüestions delicades, com ara les relatives als nens. És habitual, tal com refereixen les mateixes fonts, que partits judicials de certes dimensions incloguin almenys un jutjat de família. Aquest serà el primer que s’obre al de Reus.

Amb tot, i més enllà de la família, Primera Instància número 7 entrarà també en la roda dels processos de capacitacions de les persones i internaments, on estan presents igualment els altres sis jutjats de primera instància. Aquest apartat resulta especialment important per l’activitat al municipi de centres dedicats a serveis com els que presta l’Institut Pere Mata, i que generen un rellevant volum de casos relacionats amb les incapacitacions tant a Reus com a localitats del seu entorn. Falta per definir, encara, la manera en què el nou òrgan s’incorporarà a aquesta mateix roda. Un detall, el de la feina que absorbirà, que està previst acabar de perfilar aquesta setmana, precisen des del TSJC.

Tot plegat hauria de repercutir en la millora de la situació dels jutjats de primera instància al partit reusenc, els quals ingressen «més del doble» d’assumptes del que estableixen els mòduls del CGPJ, tal com reconeixia a principis d’any el president del TSJC, Jesús María Barrientos. Al tancament del primer trimestre del 2018, el partit mantenia en tràmit més de 5.000 assumptes civils.

Ja al 2016, de fet, el llavors conseller de Justícia, Carles Mundó, havia anunciat la voluntat que es creés un nou jutjat a Reus –reclamat molt activament, entre altres, pel Col·legi d’Advocats de Reus– i que aquest s’especialitzés en família, però no ha estat fina ara que el CGPJ ha confirmat l’especialització del futur jutjat de Primera Instància número 7. A matèria de família es dedicaran també altres dels jutjats de nova creació a Catalunya. En concret, en guanyaran un d’aquest àmbit Barcelona, Badalona, Granollers, Sabadell, Terrassa, Girona i Lleida.

La plaça de magistrat

El CGPJ va acordar, ja a finals de juny, convocar concurs per a la provisió de càrrecs judicials entre membres de la Carrera Judicial, amb categoria de magistrat. Les places incloïen la del magistrat del nou jutjat reusenc. L’edifici dels Jutjats de Reus a l’avinguda Marià Fortuny manté des de fa mesos habilitat un espai per acollir Primera Instància 7. Els nou òrgan arriba, tal com figura en l’anunci de creació del passat 13 d’octubre, per «adequar la planta judicial a les necessitats judicials existents».

tracking